fbpx

Újgenerációs, high-tech hőszigetelés a BACHL kínálatában

Az építőiparban sokszor hatványozottan igaz, hogy az olcsó megoldás végül a drágább hosszútávon.
A vastagságok csökkenése azoknak az anyagoknak köszönhető, amelyek már vékonyabb rétegben is kínálják hagyományos elődeik hőszigetelő képességét. Nézzük tehát, mikor jön jól, ha az előírásoknak igazán vékony rétegben is megfelelő hőszigetelést, a BACHL Vákumpanelt választjuk, mely felújításnál és új építésnél is alkalmazható. Mutatunk 3 példát.

Ki szeretne a nappaliból lépcsőn feljutni a teraszra?

A BACHL vákuumpanel egyik előnyös tulajdonsága, hogy vízálló, semmiféle nedvességet nem vesz fel és nem enged át. A nagy nyomószilárdsága miatt padlók és teraszok hőszigetelésére is kifejezetten alkalmas.

A padló tipikusan az a terület, ahol a helyhiány miatt gyakran okoz gondot a szükséges szigetelés elhelyezése. Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkkel feljutni? Pedig ha a terasz alatt lakótér van – ami gyakorta előfordul – oda a 3-4 cm, csupán a lépéshang csökkentésére elegendő hőszigetelés helyett akár 20-25 cm polisztirol lenne indokolt. És itt jön a képbe a gyártástechnológia és a rohamléptekkel zajló fejlődés, amelynek az egyik eredménye az új generációs hőszigetelés, a Vákumpanel. Jóllehet a BACHL prémium terméke az épület bármely részén a legkorszerűbb hőszigetelés tulajdonságait kínálja, mégis oda éri meg igazán beépíteni, ahol egy komolyabb műszaki feladatot kell megoldani, kifejezetten vékony rétegben. Ilyen a gyakori beázásos gondokat okozó, lakóteret fedő terasz. Példánkban a lakótér fölötti teraszra 5 cm Vákumpanelt fektetett a kivitelező, ami egy 25 cm vastag hagyományos hőszigetelés kiváltásra volt alkalmas. Mondhatjuk, hogy pár lépcső csak esztétikai és kényelmi kérdés, de valójában az ingatlan értékét is befolyásolja. Akit ez nem győzött meg, annak itt a bizonyíték, hogyan vált a Vákumpanel egy egész plusz szint megépítésének zálogává.

PLUSZ EGY ELADHATÓ SZINT, AMI KÁRPÓTOLJA A BERUHÁZÓT

Egy társasházi projekt építőanyagainak kiválasztásánál kifejezetten nem a drágább termékek melletti döntések a jellemzők – kivéve, ha azon akár egy egész eladható szint, és ezzel sok tízmilliós nyereség múlik.
Jelen esetben egy lapostetős épület legfelső szintjének belmagassága csupán 2,3 méterre jött volna ki az épületmagassági korlát és a tetőre kerülő 25 cm vastag szigetelés miatt. Ekkor került előtérbe a Vákumpanel, amely mindössze 5 cm vastagságban megfelelt. A két szigetelés közötti árkülönbségért a plusz egy eladható szint bőven kárpótolta a beruházót.

VIZSGÁLJUK MEG, HOGY HOVA KERÜLJÖN A HŐSZIGETELÉS A TETŐN!

A tetőtér korszerűsítésénél, vagy a társasházi lakás felújításánál, nem csupán optikai kérdés, hogy a szarufák alá, közé vagy fölé kerüljön a hőszigetelés.
A szarufák közé helyezett hőszigetelés a mai és jövő évi előírások fényében már biztos nem elegendő, ráadásul hőhidas tetőszerkezetet eredményez. Ha belülről nem akarunk bontani, és a tető cserepezése is felújításra szorul, úgy a szarufák fölé helyezett táblás hőszigetelés látszik logikusnak. A szarufák alá, azaz a beltérbe kerülő, ott hasznos helyet elfoglaló hőszigetelés is gyakran nehéz kérdés.

A fenti probléma feloldására kiváló megoldás szarufák alatti hőszigetelésként a vékony, ezúttal csupán 3 cm vastag Vákumpanel. Egy társasházi lakásnál nem csak optikai kérdés, ha a lécezéssel és gipszkartonnal mindössze 5 cm-ről kell a beltérben lemondani. Így ennél a példánál nem kellett a tető külső síkjához se nyúlni, ami egy jelentősen költségesebb megoldás lett volna.

BACHL Vákumpanel egy kimagasló hőszigetelő képeséggel rendelkező, alak- és mérettartó, nagy szilárdságú hőszigetelő tábla, amely nanokristályos szilícium dioxid alapú kompozit alufólia védőrétegbe van csomagolva. Egyaránt alkalmazható felújításnál és új építésnél is.