fbpx

Fontos bejelentés érkezett az Európai Műanyaggyártók Szövetségétől

2030-ig az európai műanyaggyártók 7,2 milliárd eurót fektetnek kémiai újrahasznosításba, mely egyre inkább a hulladékmennyiséget csökkentő technológiák népszerűsítését támogatja. A kémiai újrahasznosítás lényege, hogy a műanyagok alapelemeit nyerik vissza, ennek köszönhetően a szűz alkotóelemekkel azonos minőségű alapanyagokat lehet ismét gyártani a használt műanyagokból. 

„A kémiai újrahasznosítás gyökeres változást hoz, és egy kulcsfontosságú építőeleme a megújuló gazdaságnak.”  – Markus Steilemann, Európai Műanyaggyártók Szövetségének elnöke

Az EPS újrahasznosítása

Az EPS anyag nem okoz allergiát, nincs kipárolgása, mivel a polisztirol golyók egymáshoz ragasztása gőzöléssel és nem ragasztással történik. Fontos megjegyezni, hogy önmagában nem számít veszélyes anyagnak, de tilos a szemétbe dobni, helyette hulladékudvarokban kell elhelyezni, ahol a környezet károsítása nélkül 100%-ban újrahasznosítják.

Egy új holland üzem teljes egészében újrahasznosítja az expandált polisztirol (EPS) bontási hulladékát, és annak adalékanyagait is kezeli:

“Az EPS-ipar folyamatosan keresi a módját annak, hogy növelje újrahasznosítási képességeit. Ennek az üzemnek az a célja, hogy előkészítse az utat hasonló EPS-újrahasznosító üzemek építéséhez Európa többi részén.”  – Lein Tange, PolyStyreneLoop

 Forrás: elobolygonk.hu