Fenntartható ház – Biztonságos jövő

Bolygónk pillanatnyilag a következő problémák megoldásával küzd: fogyóban lévő fosszilis energiakészletek, globális felmelegedés és a túlnépesedés. A helyzet azonban ellentmondásos: Hogyan lehetne csökkenteni a széndioxid kibocsátást és a meglévő háztartások energiafelhasználását, miközben az otthonok növekvő számával, ezáltal a megnövekedett energiaigénnyel és kibocsátással kell megküzdenünk?

oroshaza-passzivhaz 2Egyik lehetséges megoldás lehet a passzívház. A passzívházat leginkább az különbözteti meg a nem passzívháztól, hogy előbbi tökéletesen működik hagyományos, aktív fűtési rendszer nélkül. A szükséges fűtési energiát kizárólag olyan passzív forrásokból nyeri, mint pl. hőszivattyúkból érkező, természetes úton előmelegített és bevezetett friss levegő, a helyiségek elhasznált levegőjéből nyert maradék hő vagy olyan belső hőforrásokból nyert meleg, melyet a lakók biológiai működése ill. mindennapi tevékenységeik (főzés, sütés, zuhanyozás) hoznak létre. Az előzőeket azzal a hőnyereséggel kombinálva, mely a napenergiának, a nagy hatékonyságú hőszigetelésnek, a többszörös hőszigetelő üvegezésnek, a speciálisan hőszigetelt ablakkereteknek ill. az ellenőrzött szellőztetésnek köszönhető, a passzívház fűtési energiaszükséglete max. 15 kWh négyzetméterenként évente (15 kWh/m2a). Egy passzívház összes energiafelhasználása, mely a fűtési energián kívül magában foglalja a hűtést, a használati melegvíz készítését, a műszaki berendezések használatát, a világítást, az ellenőrzött szellőztetés üzemeltetését és az épület használatával járó egyéb energiafelhasználást, nem lehet több mint 42 kWh/m2év. Így egy passzívház éves energiaköltsége napjainkban 1-2 Euro/m2. Eddig hozzávetőlegesen 40 000 ilyen ház épült a világon, a legtöbb Németországban, Ausztriában és Skandináviában.

A poliuretán tökéletesen alkalmas a passzívházak, alacsony energiafelhasználású épületek hőszigetelési követelményeinek eléréséhez, továbbá aktívan segíti a környezetvédelmet, a globális felmelegedés lelassítását: Kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően növeli az épületek energiahatékonyságát, ezzel csökkentve a fűtés és hűtés iránti igény, így a széndioxid kibocsátást. Becslések szerint hasznos élettartama során a poliuretán szigetelés 50-100-szor annyi fosszilis tüzelőanyagot takarít meg, mint amennyire előállításához szükség van.

TARTSUK OTTHON AZ ENERGIÁT!

4 2 10 1 6oldA hőveszteség jelentős része (~70%) függ a hőszigeteléstől:

  • homlokzati falak, beleértve nyílásáthidalókat, ablakkávákat: ~40 %
  • tető, beleértve a padlásfödémet, a lapos-, vagy magastetőt, koszorúkat: ~20 %
  • padlók, beleértve a talajon-fekvő pincefödémet, lábazatot: ~10 %

Nem függ a hőszigeteléstől:

  • a fűtési rendszer hatékonysága, az égéstermék elvezetése: ~10 %
  • a homlokzati nyílászárók: ~20 %

ENERGIAMEGTAKARÍTÁS FELSŐFOKON

A BACHL termékek a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest akár 35-40%-kal jobb hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, ezáltal jelentősen csökkenthetők az energiakiadások.

A BACHL hőszigetelő anyagok az energiahatékonyság optimális szintjét kínálják és állandó hőszigetelő hatást nyújtanak, csökkentik az épületek hő-veszteségét fűtés vagy hűtés esetén is.

Hőszigeteléssel:

  • csökkennek a fűtési költségek,
  • megszűnnek a hőmérséklet-különbségek, kiegyenlítődik a hőmérséklet,
  • megszűnnek a hőhidak,
  • nő az épület élettartama és értéke,
  • javul a komfortérzet

A BACHL EPS szigeteléssel 150-szer több energia takarítható meg, mint amit az előállítására fordítottunk.

Kövessen minket a Facebookon!