Hőszigetelés a komfortos otthonért

Hőszigetelés a komfortos otthonért

Sok felújítás előtt álló ingatlantulajdonos becsüli alá a hőszigetelés életminőség növekedésre gyakorolt hatását, azonban a felújított lakásban eltöltött rövid, idő után már érezhető a jelentős komfortérzetnövekedés.

Az, hogy jól érezzük-e magunkat a saját otthonunkban, sokban függ az otthon atmoszférájától, berendezésétől. Ez azonban önmagában még nem elég: hogy hidegnek vagy melegnek érezzük-e az adott teret, függ egyrészt a levegő, valamint a környező felületek hőmérsékletétől. Ez a két tényező képes a kellemes otthont is tönkre tenni – télen és nyáron egyaránt.

HIDEG VAN A MELEG FŰTŐTESTEK ELLENÉRE?

Épphogy csak lehűl odakint az idő, a szigeteletlen házban a meleg radiátorok ellenére is érezzük, hogy huzat van! Télen ez hamar kellemetlen érzéssel párosulhat, a magas fűtési költségekről nem is beszélve. Hogy a körülöttünk lévő térben jól érezzük-e magunkat vagy sem, az az úgynevezett "termikus kényelemünk" által definiálható.

termikus kényelem

Azt érezzük optimálisnak, ha az adott teret körülvevő felületek (mennyezet, padló, falak, ablakok) hőmérséklete egymáshoz viszonyítva közel azonosnak mondható, és csak kis mértékben tér el az adott helyiség levegőjének hőmérsékletétől. A hideg felületeket, mint például a rosszul, esetleg egyáltalán nem hőszigetelt külső falakat vagy a régi ablakokat éppen ezért kellemetlennek érezzük.

A meleg felületek ezzel szemben éppen ellentétes hatást fejtenek ki: a testünk melegebbnek érzékeli az adott belső teret, annak valós hőmérsékletéhez képest. Egy szigeteletlen épületben különösen nagy a különbség az adott helyiség levegőjének hőmérséklete és a külső falak belső felületének hőmérséklete között. Hideg téli napokon a különbség 10 °C vagy akár több is lehet.

MIT NYÚJT A SZIGETELÉS?

A professzionális hőszigetelés gondoskodik arról, hogy a belső falfelületek melegek maradjanak a fűtési időszakban is, és ne essen vissza túlságosan a hőmérsékletük. Ugyanez a védelem érvényesül a nyári túlmelegedés ellen.

ÉS MI A HELYZET NYÁRON?

A napsütéses nyári napok minden öröme mellett jól esik, ha a nagy meleg elől vissza tudunk vonulni a hűvösebb szobába. Erre egy megfelelően hőszigetelt házban van leginkább lehetőség.

házfal felületének hőmérséklete

ÉLETMINŐSÉG ÉS EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, MINT FONTOS KRITÉRIUMOK

Hogy mennyire elégedettek az energiahatékony házak tulajdonosai a felújításokkal? A Német Energia Ügynökség (dena) a Berlini Társadalomkutató Intézettel (BIS) közösen végzett felmérése alapján:

Mennyire elégedettek az energiahatékony házak tulajdonosai a felújításokkal?

Minden második családi ház tulajdonosa egyetért azzal, hogy az energetikai felújítást követően egészségi állapotuk is érezhetően javult. A megkérdezettek mintegy 40 százalékánál csökkentek a felújítást követően fellépő allergiás reakciók, mint pl. a pollen által kiváltott panaszok.

Körülbelül minden harmadik embert ritkábban kínoz fejfájás és/vagy fáradtság. A megkérdezettek szintén harmada a felújítást követően ritkábban panaszkodik szemszárazságra vagy légzési problémákra. A bőrszárazság gyakorisága pedig minden negyedik embernél csökkent.

Összegezve tehát otthonunk korszerű hőszigetelése az életminőség jelentős javulását, ingatlanunk értékének növekedését és energiafelhasználásunk csökkentését eredményezi.

Forrás: daemmen-lohnt-sich.de