Lapostető és padló hőszigetelése kompromisszumok nélkül

Az új szabályozás alapján 2021. január 1-je után, új épületek esetben az előírt közel nulla energiaigény teljesítése a követelmény. Azt gondolhatnánk, hogy mindezt csak az építési költségek jelentős emelésével érhetjük el, de ez nem feltétlenül helyes következtetés. A különböző hőszigetelőanyagokkal végzett számítások alapján megállapíthatjuk, hogy egy új építésű otthon esetén az előírásoknak megfelelő hőszigetelő vastagságok elérése (több szempontot figyelembe véve), mindössze 2-3 %-kal növeli az építési költségeket.

Az energia- és környezettudatosság lassan mindennapjaink részévé válik, ahogy az épületek felújításánál is erre törekszünk. Ehhez a megszokottól vastagabb hőszigetelést kell alkalmaznunk. Kérdésként merül fel jogosan, hogy mennyivel vastagabb anyagra van szükségünk, illetve mindez mennyivel emeli az építési költségeket?
Az építészeti követelmények és az épület adottságai sokszor korlátokat szabnak a hőszigetelés kivitelezésében, például többletköltséggel járhat, ha szerkezeti átalakítás is szükséges. A korszerű, vékonyabb rétegben is lényegesen kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel bíró hőszigetelőanyagok: a PIR keményhab vagy a vadonatúj Vákumpanel megoldást jelenthet a problémára. Használatukkal nem kell kompromisszumokat kötnünk, és hatékonyabb lesz a beruházás. A hőszigetelés vastagságának növelésével számottevő járulékos költségünk nem keletkezik mint a munkadíj, az állványozás költsége vagy a tervezési díj. A homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében is csak a maga a hőszigetelés, illetve a hosszabb dübelek ára emelhetik az árakat. A beruházás eredménye legtöbb esetben azonban nem az anyagon vagy a tervezői hozzáálláson, hanem a kivitelező szakértelmén és a munka minőségén múlik.

kepmontazs bachl laposteto 02

A lapostető szigetelése
Az épület jelentős mértékben lehet energiatakarékos a szigeteléssel, nyílászárók cseréjével és átgondolt, méretezett gépészettel. Az épülettervezes komplexitása mellett ráfordítással valódi hasznot érhetünk el. Cégünk profiljába tartozik a lapostetők felújítása, melynek kapcsán az energetikai és a hőtechnikai szempontok különös figyelmet érdemelnek. A lapostetők szigetelésénél, a megfelelő vastagság kiválasztásában az extra igények, a költségvetés és az előírások szabnak határt. A padlók szigetelésénél azonban elsődleges probléma a hely szűkössége.
Lapostetőknél általában megvan a lehetőség a megfelelő vastagságú hőszigetelés beépítéséhez, de többnyire a teljes rétegrend cseréje szükséges (a párazárás), ugyanakkor a hőszigetelő réteg és csapadékvíz elleni szigetelés felújítása sem maradhat el.
Magastetős épület közvetlen összeépítése lapostetőssel, vagy teraszok, erkélyek kialakításánál – tehát csatlakozó épületszerkezeteknél –, ha nincs lehetőség vastagabb hőszigetelést beépíteni, vékony rétegben kell megoldani a hőszigetelést. Ezek meglehetősen problémás területek, éppen ezért a PIR-keményhabot vagy a Vákumpanel hőszigetelést nyugodt szívvel ajánljuk, mivel előbbi 1,5 – 2-szer, míg utóbbi 3 – 6-szor jobb hőszigetelési értékekkel rendelkezik a hagyományos hőszigeteléseknél.

kepmontazs laposmagasteto bachl honlap ai 03

A padló szigetelése – helyhez igazítva
A padlók hőszigetelésénél leginkább a polisztirol (EPS) termékek használata jellemző, amelyből típustól függően és a jelenlegi energetikai követelményeknek megfelelően akár 14-16 cm szükséges. Új épületeknél lehetséges, hogy ez a vastagság – átgondolt tervezés esetén – a szerkezetbe kerüljön. Régi épületeknél előfordul, hogy vagy nincs, vagy csak pár centiméter a padlóban meglévő hőszigetelés. Sajnálatos módon ez egy meglehetősen nehéz és költséges eljárással módosítható, hiszen a hőszigetelés vastagságán túl a rá kerülő beton 5-6 cm-es méretével is számolnunk kell. A hely kérdése és annak méretbeli eltérése még a padlószerkezet visszabontása után is előfordulhat, hiszen a már beépített nyílászárók (ablakok, ajtók, erkélyajtók), valamint gépészeti és villamos vezetékek kötöttséget jelentenek. Ebben az esetben olyan anyagban kell gondolkodnunk, ami vékonyabb rétegben megfelelő paraméterekkel rendelkezik. A megszokottól lényegesen kedvezőbb hőtechnikai tulajdonságaival a BACHL PIR keményhabokból a fent megadott 14-16 cm helyett 8-10 cm is elég. A BACHL új terméke, a Vákumpanel pedig ennél is jobb eredményekkel rendelkezik: ebből összesen 3-4 cm vastagság elegendő, így lényegesen kisebb szerkezeti átalakítással alakíthatunk ki korszerű padlószigetelést.

További információ a termékekről: https://bachl.hu/letoltesek/informacios-kiadvanyok-termekismertetok