Létezik, hogy a jobb hőszigetelés olcsóbb?

A köznyelv úgy tartja, a ház alulról hűl, ami persze csak részben igaz, hiszen bármilyen épületszerkezet oka lehet a lakáson belüli kellemetlen hőfoknak. Egy biztos, a manapság slágertémának számító épületenergetikai felújítások körében a lábazat szigeteléséről kevesebb szó esik. De mi is múlik rajta és milyen megoldásban érdemes gondolkodni? Néhány támpontot adunk felújítóknak centiben, forintban és anyagban. És persze válaszolunk a fenti kérdésre is.

Az energiatakarékossági elvek és a törvényi előírások miatt néhány évvel ezelőtt a hőszigetelések vastagodásának lehettünk szemtanúi. Ez a tendencia szerencsére rövid ideig tartott, mert a gyártás innovációja nagy léptekkel követte a szakmai elvárásokat. Ez részben azt eredményezte, hogy azonos hőszigetelő értékeket ma már vékonyabb rétegben is meg lehet oldani, illetve az egyes épületszerkezetekre különböző anyagok váltak elérhetővé. Kifejezett áttörést jelentett a grafitadalékkel dúsított polisztirol hőszigetelés, amely az épület több szerkezetén használható, költsége pedig bőven meghozza hasznát.

Mondhatnánk, hogy örülni kell, ha végre jut pénz felújításra, ezen belül a hőszigetelésre, de miért ne lenne ez mindjárt tényleg modern? Szakemberek szerint nem érdemes beérni a kompromisszumos megoldásokkal, mert így a végre elkészülő hőszigetelés nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ha a lábazatot is szigeteljünk és jól választunk, hosszú időre megszabadulhatunk a nedvesedő lábazattól, a hideg padlótól és az elvárt energiamegtakarítást is elérhetjük – rmondják a szakemberek.

1200x628 FB Bachl Pince labazat 1a

Hogy lesz a jobb olcsóbb?
Lábazati hőszigetelésre még ma is leggyakrabban a zártcellás XPS termékeket használják. Tény, hogy ez az anyag a nyomószilárdságot és a vízfelvételt tekintve a legjobb, de a lábazaton nincsen olyan mértékű igénybevételnek kitéve, mint amelyre ezek az anyagok kalibrálva vannak. Ha a legfontosabbat, a hőszigetelő képességet nézzük, az XPS-nél akár 15 %-kal is jobb értékeket kapunk, ha a formahabosított polisztirolt választjuk. Ennek a fent már említett, grafitadalékos változata (BACHL Extrapor SOCKEL) további 10%-ot képes javítani lábazatunk hővédelmén.

És hogy lesz az akár 20-25%-kal jobb hőszigetelő anyag 6-10-%-kal olcsóbb? Ez az említett gyártástechnológiának köszönhetően. A formahabosított hőszigetelés előállítása ugyanis több tényező miatt költséghatékony. Ezek között a legfontosabb a gyakorlatilag hulladékmentes gyártás. Lehetne még ennél is kedvezőbb mind költségben, mind pedig környezetterhelésben, ha a nyugat-európai trendeknek megfelelően nagyobb arányú lenne a polisztirol termékek újrahasznosítása.

Maradva a kérdésünknél és példával élve, egy átlagos 120 m² alapterületű épület vasbeton szerkezetű lábazatának hőszigetelése hagyományos, 17 cm XPS-sel és munkadíjjal együtt kb. bruttó 450 000 Ft-ba kerül, míg a grafitos polisztirolból elegendő 14 cm vastagságú költsége 400 000 Ft-ra rúg. Mondhatnánk, hogy ez a megtakarítás egy épület homlokzati hőszigetelésének költségéből elenyésző tétel. Egy azonban biztos: olcsóbban jobb hőszigetelő megoldáshoz jutunk, amelynek hasznát nem csak a lakás hőfokán, de a hűtés-fűtés számlánkon is azonnal érzékelhetjük.

A HVG Ingatlan rovatban 2021. március 1-jén megjelent cikk.