fbpx

Mit nyerünk a hőszigetelés vastagságán?

Sokakban még ma is él a tévhit, hogy a 2021. január 1-je után az új épületek esetén előírt közel nulla energiaigény csak építési költségek komoly emelkedésével érhető el. Tény, hogy lesznek plusz költségek, de nem olyan mértékben, mint azt sokan gondolják. Ami viszont biztos: jobb házunk lesz!

A szakma évek óta készül erre. A hőszigetelési vastagságok növekedése persze nem elkerülhető, ám a megfelelő eredményt a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával érhetjük el. Kezdjük a számolást a kézenfekvő hőszigeteléssel! Sőt forintosítsunk is, mégpedig a jó minőségű BACHL hőszigetelést górcső alá véve!

Ami biztosan igaz, az nem rémhír: a közel nulla energiaigényű épületet minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Mindezzel azonban nem csupán az előírásoknak tudunk megfelelni, hanem az életminőséget is javíthatjuk, a lakóklímát tehetjük kellemesebbé, a fűtés/hűtésszámla összegét is jelentősen mérsékelhetjük és nem utolsó sorban jót tehetünk a környezetünkkel is. Hasonlóan az európai átlaghoz a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát ugyanis továbbra is épületeink hűtésére és fűtésére fordított energiapazarlás okozza.

Vastagabb hőszigetelést! De mennyivel?
bban az esetben, ha csak a hőszigetelés átgondolásával szeretnénk a rendeletnek megfelelni, a jelenleg járatosnál átlagosan kb. 30 százalékkal szükséges a polisztirol hőszigetelő anyagok vastagságát növelni.

Tehát akkor mennyivel is kerül többe az építkezés?
A válasz: elenyésző összeggel, de nézzük a számokat!

Számszerű példa arra, hogy lesz jobb házunk
120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős, egyszerű épület esetén néztük meg, milyen mértékű a hőszigetelések vastagságának növekedése, és ez milyen többlet költségeteket eredményez a különböző épületszerkezeteknél.
A kiadások növekményét szinte kizárólag a hőszigetelések vastagságának változása teszi ki, hiszen a munkadíjak, állványozási költségek, kiegészítők árai szinte változatlanok maradnak – most tekintsünk el a jelenleg is dinamikusan változó munkadíjak külön kalkulációjától.

– Homlokzati fal kapcsán egy 30 cm vastag modern vázkerámia téglára az eddigiekben jellemző 10 cm – es Nikecell helyett 16cm szükséges. A 6 cm különbség költsége a teljes homlokzatfelület esetében 210.000 Ft.

– Hasonlóan lábazati fal kapcsán (25 cm vastag vasbeton lábazatnál) a zártcellás BACHL polisztirol hőszigetelésből a különbség 6 cm, mely a teljes lábazat felületen 135.000Ft többlettel jár.

– Talajjal érintkező padlónál, a növekmény szintén 6 cm (BACHL expandált polisztirol), amely 175.000Ft többlet költséget jelent.

– Földszintes épület lévén a padlásfödémen vízszintesen fektetett Nikecell vagy kőzetgyapot hőszigetelés vastagságát 24 cm-ről 31 cm-re szükséges növelni, mely 140.000 Ft-tal emeli meg a bekerülési összeget.

– Homlokzati hőszigetelés kapcsán egyedül a dübelek ára növekszik a méretváltozás miatt, amely azonban hozzávetőlegesen 30.000 Ft többletköltséget jelenthet.

A megadott árak bruttó árak, amelyek építőanyag kereskedésekben elérhetőek, de terméktípusonként és gyártónként eltérőek lehetnek.

Egy-két kivételtől eltekintve a rendelet követelményei új építésű épületekre vonatkoznak, vagyis a már meglévő épületek felújítására csak néhány kivételes esetben.

Többletköltség: alig 1 %/m² családi házaknál
A többletköltség, amely a szigorúbb hőtechnikai szint teljesítéséhez szükséges, tehát bruttó 650.000 Ft. Figyelembe véve a jelenlegi új építésű ingatlanokra négyzetméter árait, látható, önálló családiház esetén ez 5 500 Ft-tal emeli meg a négyzetméter árakat, amely a jellemző 500-750.000 Ft/m2 áraknál kevésbé jelentős, 0,75-1,5 százalékos plusz kiadással jár.

Társasházi lakásoknál még kevesebb
Többszintes társasházaknál, lakóparki lakásoknál a költségnövekedés még ennél is kedvezőbb. Ahol körben, egymás mellett, alatt, felett fűtött lakások vannak, ott döntően csak egy homlokzatfelületet kell hőszigetelni, és az emeletközi födémeknél csak lépéshangot kell csillapítani. Épülettípustól függően, a fenti költségek felével, akár negyedével lehet számolni. Tehát 2500-1300 Ft/m2  árnövekedést jelent mindez, ami a jelenlegi 600-900 000 Ft-os négyzetméterárakhoz képest elenyésző, még a 0,5 százalékot sem éri el.

Összességében elmondható, hogy a szigorodó hőtechnikai követelmények nem jelentenek meghatározó drágulást, hiszen a kivitelezői munkadíjakat a hőszigetelés vastagságának növekedése önmagában nem befolyásolja. Viszont számíthatunk a 20-30 százalékkal alacsonyabb fűtésszámlára, és ami még fontosabb, kevesebb CO2-kibocsátást fog mindez eredményezni. Utóbbi mindannyiunk közös és elemi érdeke és elengedhetetlen a globális károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében.

A BACHL is felkészült
Szó nincs arról, hogy akár 30-40 cm vastag, azaz a szerkezetet jelentő tégla méretével megegyező vagy még vastagabb hőszigetelést kellene a homlokzaton elképzelnünk.
A korszerű gyártástechnológiának köszönhetően a Bachl is kínálja az előírásoknak megfelelő épületekhez szükséges hőszigetelő anyagokat, a cég termékválasztékban gyakorlatilag minden hőszigetelendő felületre találunk hatékony magoldást.
Vannak a hagyományos megoldásokhoz képest vékonyabb rétegben is az előírásoknak megfelelő hőszigetelések homlokzatra és padlóra egyaránt.
Például a hagyományos fehér, a falra használt polisztirol táblák mellett egyre népszerűbbek az új generációs, szürke színű, grafitadalékos polisztirollapok is. Ilyen a BACHL Extrapor, amely kifejezetten előnyös műszaki paraméterei miatt vékonyabb rétegben is biztosítja a hagyományos fehér polisztirol lapok hőszigetelési hatékonyságát. Gyakran éppen a hely hiánya okozza, hogy szükséges egy vékonyabb megoldást találni, ilyen helyzet egy padló szigetelése.

A BACHL legújabb terméke a Vákumpanel. A nevéből adódóan ez a vákumtechnológiával készülő modern anyag szintén vastagabb társai értékeit kínálja, vékonyabb kiadásban, hiszen a vákumnál nincs, ami előnyösebb hővezetési tényezővel rendelkezne. Beltérben padlók, lapostetők, teraszok és falazat hőszigetelésére is alkalmas, de éppen ipari felhasználás esetén hűtőházakban is jó szolgálatot tesz.

Bővebb információ a BACHL termékekről: https://bachl.hu/letoltesek/informacios-kiadvanyok-termekismertetok

 

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!