GYIK

 • HOGYAN JÖN LÉTRE A POLIURETÁN (PUR/PIR) ?
  A poliuretén két alap alkotója a poliol és az izocianát poliaddícós reakció révén, a habosításhoz használt pentán gáz hatására jön létre. A poliuretán több mint 90 %-ban zártcellás szerkezetű, melynek belsejében található a pentán. A két alapanyag elegye kb. az 50 szeresére dagad, majd megszilárdul.
 • MIÉRT A POLIURETÁN (PUR/PIR) A LEGJOBB HŐSZIGETELŐ-ANYAG ?
  A cellák belsejébe zárt pentán kiváló hőszigetelési értékének köszönhetően a poliuretán a nyugvó levegővel megegyező hővezetési tényezővel rendelkezik (λ = 0,024 W/mK)
 • HOGYAN VISELKEDIK A PUR/PIR NEDVESSÉGGEL SZEMBEN ?
  Zártcellás anyag révén a nedvesség nem tud az anyag belsejébe jutni. 28 napos vízbemerítési próba során minden a lapok vízfelvétele 1,3 tf%, mely a vágott felületeken megtapadó nedvességből adódik. A poliuretán (PUR/PIR) páradiffúziós tényezője (μ) a kasírozásoktól függően 30-150.
 • MILYEN HŐMÉRSÉKLET-TARTOMÁNYOKBAN HASZNÁLHATÓ A POLIURETÁN ?
  A poliuretán keményhab lemezek tartósan -30 °C ill. +90 °C-os hőmérséklet-tartományban alkalmazhatók, rövid ideig akár a 250 °C-os hőmérsékletet is elviselik.
 • MEGRÁGJA-E AZ EGÉR A PUR HŐSZIGETELŐ ANYAGOT ?
  A beépített poliuretán (PUR/PIR) hőszigetelő anyagban a rágcsálók általi károkozás kizárható, erre egyrészt az alkalmazott alapanyagok gyártója (BAYER AG.) általi garanciavállalás, másrészt az alumínium kasírozás irritáló hatása a biztosíték. A németországi anyavállalat több évtizedes kisérletei, tapasztalatai alapján megfelelő beépítés mellett szinte teljesen elkerülhető a rágcsálók okozta károsodás.
 • LAPOSTETŐ SZIGETELÉSNÉL LEHET-E LÁNGHEGESZTÉSSEL VAGY FORRÓ BITUMENNEL RÖGZÍTENI A BITUMENES VÍZSZIGETELŐ ANYAGOKAT PUR HŐSZIGETELŐANYAG FELETT ?
  A PUR/PIR anyagok tarós hőterhelése -30 - +90 °C között van, de rövid ideig a +250 °C-t is képes elviselni, tehát forró bitumenes és lánghegesztés is alkalmazható.
 • MI TÖRTÉNIK A PUR ANYAGGAL, HA NAPSÜTÉS ÉRI ?
  A gyárban ipari körülmények közt készült PUR/PIR habok vegyileg teljesen semlegesek és stabilak. Napsütés (UV sugárzás) hatására sem bomlanak el, csak felületük minimálisan elszíneződik, barnul, ami minimális optikai értékvesztés, a cellákba zárt gázok nem károsodnak, az anyag megőrzi kiváló tulajdonságait.
 • MIBŐL KÉSZÜL A POLIURETÁN ?
  A poliuretánok mint minden szerves anyag kőolajból, kőolaj származékokból készülnek.
 • HÁNY KILOGRAMM EGYKÖBMÉTER PUR ?
  A BACHL Kft által gyártott PUR/PIR anyagok kasírozástól függően 30-31 kg/m3 térfogatsúlyúak.
 • LÉPÉSÁLLÓ" A PUR ?
  A köznyelv által lépésállónak nevezett nyomószilárdsági érték a 0,1 N/mm2-es érték. (100 kPa)
  A BACHL Kft által gyártott PUR/PIR anyagok maximálisan teljesítik a lépésállóság fogalmát. Anyagaink minimum 0,15 N/mm2 (150 kPa) nyomószilárdsági értékkel bírnak.
 • OLDÓSZEREK KÁROSÍTJÁK-E A PUR-T ?
  A poliuretán PUR/PIR anyagok vegyileg stabil szerkezetűek, oldószerekkel , lágyítókkal, benzinnel, gázolajjal és általános építőipari kemikáliákkal szemben védettek.
 • HOMLOKZATI SZIGETELÉSRE ALKALMAS-E A PUR ?
  Klasszikus homlokzati hőszigetelésre (felragasztva, hálózva, tapaszolva) a kasírozó anyagok miatt nem alkalmasak a BACHL Kft termékei. Nyugati országokban gyártanak más speciális technológiával előállított homlokzati PUR lapokat. A kasírozott termékek előtét falas, kiszellőztetett homlokzati szigetelés készítésénél alkalmazhatóak.

Kövessen minket a Facebookon!