fbpx
BACHL hőszigetelő lapok

Csökkentené a rezsiszámláját? Hőszigetelje otthonát!

Csökkentené a rezsiszámláját? Hőszigetelje otthonát!

Csökkentené a rezsiszámláját? Hőszigetelje otthonát!

BACHL hőszigetelő lapok

Minimum 5 cm vastag BACHL Extrapor 80 grafitos EPS homlokzati hőszigeteléshez AJÁNDÉK ALAPOZÓFESTÉKET adunk!

Minimum 5 cm vastag BACHL Extrapor 80 grafitos EPS homlokzati hőszigeteléshez AJÁNDÉK ALAPOZÓFESTÉKET adunk!

Minimum 5 cm vastag BACHL Extrapor 80 grafitos EPS homlokzati hőszigeteléshez AJÁNDÉK ALAPOZÓFESTÉKET adunk!

BACHL hőszigetelő lapok

A jó hőszigetelés nem csak energetikai kérdés.

A jó hőszigetelés nem csak energetikai kérdés.

A jó hőszigetelés nem csak energetikai kérdés. A cél olyan házak építése, melyek megvalósítása és üzemeltetése a lehető leggazdaságosabb.

BACHL hőszigetelő lapok

Vékonyabb, de ugyanolyan hatékony!

Vékonyabb, de ugyanolyan hatékony!

Zsolt és Fanni örül, hogy a grafitos hőszigetelő lapokból otthonuk hőszigetelésére vékonyabb is elegendő.

BACHL asztma sztori

A BACHL cégcsoport fóliaüzeme is megkezdte próbaüzemi működését.

A BACHL cégcsoport fóliaüzeme is megkezdte próbaüzemi működését.

A BACHL cégcsoport harmadik, magyarországi fóliaüzeme is megkezdte próbaüzemi működését.

BACHL asztma sztori

Asztmásoknak fontos a hatékony hőszigetelés.

Asztma ellen hatékony hőszigetelés? Igen!

Tünde újra hőszigetelte otthonát. A falak vizesedése és a penészedés megszűnt, így asztmája tünetei is enyhültek.

Hőszigetelés a holnapért

Környezetbarát hőszigetelés a tetőn is!

Környezetbarát hőszigetelés a tetőn is!

www.hoszigeteljaholnapert.hu

BACHL padlószigetelés

Mezítláb otthon? Simán!

Mezítláb otthon? Simán!

Dorka bátran mezítlábazhat otthon. A játék önfeledt lehet alaposan hőszigetelt padlón!

BACHL környezettudatosság

Ha a hőszigetelésben szempont a környezettudatosság

Ha a hőszigetelésben szempont a környezettudatosság

Zsombor környezetvédő, fontos számára, hogy otthona hőszigetelésére is környezettudatos terméket használjon.

BACHL Biztonságos hőszigetelés

Nincs többé vizesedés!

Nincs többé vizesedés!

Nincs többé vizesedés! Biztonságos hőszigetelés a problémás területeken is.

previous arrow
next arrow
Slider

Miben segíthetünk?

A helyszíni tanácsadástól a hőkamerás felvételig – szolgáltatásaink kivitelezőknek!  A BACHL Kft. elkötelezett abban, hogy megrendelői számára segítsen megtalálni a leginkább megfelelő megoldást az adott hőszigetelési kihívásra. Szakemberek számára nyújtott szolgáltatásaink segítenek optimalizálni a költségeket, racionalizálni a munkaszervezést és a biztosítani a magas műszaki színvonalat, emelve ezzel az ingatlan piaci értékét.

BACHL PIR táblák tárolására és beépítésére vonatkozó előírások

BACHL PIR táblák tárolására és beépítésére vonatkozó előírások

PIR TÁBLÁK TÁROLÁSI FELTÉTETELEI:

 

A PIR (poliizocianurát) keményhab hőszigetelő táblákat a kiszállítást követően a helyszínen sík felületen, közvetlen UV sugárzástól, és nedvességtől védetten kell elhelyezni. A lapokat vagy csomagokat fedett, sík- és szilárd burkolatú helységben kell tárolni. Amennyiben a helyiség padlója száraz körülményeket nem tud biztosítani, úgy raklapon, polcon, zsámolyon kell elhelyezni a termékeket. Ezek a feltételek vonatkoznak a polietilén csomagolófóliával ellátott kisalakú, illetve a nagyalakú táblákra egyaránt. A hosszabb idejű (több napig, hetekig, esetleg hónapokig) nem sík felületen történő tárolás a PIR táblák deformációjához vezethet.

Külső térben, a csomagok vagy táblák PE (polietilén) vagy más típusú fóliával való letakarása nem jelent megfelelő védelmet, mert a fólia sérülékenységéből adódó szakadásoknál, lyukaknál bekövetkező beázások károsodást okozhatnak a PIR táblákban. Jellemzően a tavaszi-őszi időszak hajnali és kora esti időszakában adottak a feltételek a levegő telítettségi páratartalmának kialakulásához, amely során a hőszigetelő táblák lefedésére használt takarófóliák alatt megjelenő kondenzátumból lecsepegő nedvesség hatására a PIR táblák károsodhatnak.

Nedvességgel érintett PIR táblákat beépíteni tilos! Nedvesség hatására a fedőrétegek elválhatnak a PIR hőszigetelő magtól, amely az így kialakuló feszültség miatt eldeformálódhat. Tartós, közvetlen UV-sugárzás hatására a táblák fedőrétege veszíthet tartósságából, ami idő előtti elöregedéséhez és károsodásához vezethet. A károsodott fedőrétegek folyamatos terhelés hatására leválhatnak a PIR hőszigetelő magról, ami a táblák alakválzozásához és tönkremeneteléhez vezethet.

A PIR termékek helytelen tárolása okán bekövetkező túlzottan magas hőmérséklet, továbbá a termékbe bejutó nedvesség (akár pára formájában is) a teljesítménynyilatkozatban leírt és vállalt, alak- és méretstabilitási értékek változását idézheti elő. Az ilyen jellegű változások során felmerült problémák értelemszerűen nem függnek össze a gyártással, így ezzel kapcsolatosan semmilyen reklamációs, illetve kártérítési igény a gyártóval szemben nem támasztható.

A termékeket minden esetben tételesen át kell venni, és a szemrevételezés során hibásnak vélt terméket a gyártó felé jelezni! Az építési helyszínen történő anyagmozgatások során ügyelni kell a táblák fedőrétegeinek, széleinek és lehetséges élképzéseinek sérülésmentességére. A sérült vagy minőségileg kifogásolt termék beépítéséből eredeztethető rétegrendi meghibásodásért a gyártó felelősséget nem vállal!

 

PIR TÁBLÁK BEÉPÍTÉSI FELTÉTETELEI:

 

A PIR táblákat, mint minden hőszigetelő anyagot, szárazon, védetten a teljesítménynyilatkozatban megadott teljesítmény értékekkel lehet a szabvány és gyártó által javasolt felhasználási területre beépíteni.

A PIR táblák beépítése során biztosítani kell azok bármely szerkezet vagy réteg irányából ráható nedvesség elleni védelemét, mely történhet lemez vagy lepel jellegű védő-elválasztó termékek használatával (pl. modifikált bitumenes lemezek, PE-fóliák, műanyag- és gumiszigetelések, stb.).

A PIR termékek beépítése előtt figyelembe kell venni a tárolásra szolgáló helyiség és a beépítési helyszín közötti hőmérséklet különbéget. Jelentős hőmérséklet különbség esetén a termékben a hirtelen hőmérséklet változás – hősokk – hatására deformáció jöhet létre.

Lapostető rétegrendjébe bezárt, vagy bevándorló nedvesség felmelegedésekor gőznyomás alakulhat ki, amely mértékétől függően a PIR táblák alakváltozását okozhatja, ezért fontos a megfelelő pára elleni védelem, és a hőszigetelésre kerülő csapadékvíz elleni szigetelés felületfolytonossága. Minden esetben ajánlott gőznyomás-kiegyenlítő réteg használata a csapadékvíz elleni szigetelés és a hőszigetelés között, amely egy vékony, összefüggő légréteget biztosít, és ezen túlmenően lehetővé teszi az egymástól eltérő mértékű rétegek független mozgásait.

Lapostetők esetén a PIR táblák aljzathoz történő rögzítése készülhet ragasztással, mechanikusan, és leterheléssel, vagy ezek kombinációjával az adott alkalmazási terület és igénybevétel figyelembe vétele mellett. A PIR táblák elhelyezése történhet 2 rétegben hézagcserében fektetve, vagy 1 rétegben élkialakítással, kötésben zárt ütközési hézagokkal. Az így elhelyezett táblák esetében is elkerülhetetlen a megengedett mérettűrések vagy hőmérséklettől függő hosszváltozásokból eredő kis méretű hézagok kialakulása.

Az aljzathoz ragasztással történő rögzítések esetén a PIR táblák élhossza ne haladja meg az 1,25m-t. A ragaszás jellemzően hidegen öntapadó habragsztókkal történjen, a terhelések figyelembe vétele mellett, a gyártó által javasolt mennyiségben. Oldószeres ragasztók használata nem javasolt az esetleges PIR anyagösszetétel negatív irányú módosulása miatt.

Mechanikai rögzítések esetén a rögzítések száma és fajtája a különböző igénybevételek figyelembe vételével történjen. Általános esetben a fogadóképes aljzathoz való rögzítés 1250x625 mm táblaméretű termékeknél minimum 2 db/tábla, addig az 1240x2400 mm táblaméretű termékeknél minimum 6 db/tábla jellemzően műanyag tárcsás dűbel használatával történik.

Főként nagyobb ipari épületeknél, ahol jelentős felületeket kell a táblákkal lefedni, szakaszos kivitelezésre van szükség. A teljes hőszigetelés ne kerüljön fel az építendő felületre. A hőszigetelő lapok nem tehetők ki az időjárás viszontagságainak, eső, víz és levegő lezárt rétegrendben bennmaradó páratartalmának.

A tárolási- és beépítési előírásban részletezett feltételek betartása mellett is a PIR táblákat érintő hatások és igénybevételek a fedőrétegek (ALU/MV) különböző anyagtulajdonságai miatt minimálisan, de eltérő táblareakciókat eredményezhetnek.

Kisar, a Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése

Kisar, a Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése

A Szatmár-Beregi Natúrpark a 21.891,7 hektáron elterülő Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben található. A Szatmár-Beregi Natúrpark hazánk legkeletibb csücskében, az Észak-Alföld északi részén jött létre. Természetföldrajzi megközelítésben a Beregi-sík, valamint a Szatmári-sík hazai területeit fedi le. A Park feladata megőrizni a fenntartható mezőgazdasági, természetvédelmi és gazdag kulturális értékeket, hagyományokat, továbbá erősíteni az ökoturizmust, megoldásokat keresni a környezetvédelmi problémákra és nem utolsó sorban oktatási, tudatformálási programok létrehozása.

Szarufák síkján kívüli hőszigetelés

kisar latogatokozpont tetoszerkezeteA Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épülete már nevében is természetközeliségre utal, így nem meglepő, hogy mind a külső homlokzati felületeken, mind a belső térben a természetes anyaghasználat nyilvánul meg. A homlokzaton sok helyen fa burkoló elemek láthatók, és természetesen szóba sem kerülhetett a ma igen közkedvelt lapostetős kialakítás. Magastetőre kerülő agyagcserép a tetőfedés anyaga, a tetőburkolat fa deszkázat, mely látszó szarufás kialakítással párosult. A belső térben is a naturális anyaghasználat jegyei mutatkoznak. Külön érdekesség, hogy a külső fa háncsától megszabadított, eredeti kör keresztmetszetű tartókra további fa gerenda (tartó) elemek támaszkodnak, mely az „élő” fát szimbolizálja.


 Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épületeEzen belsőépítészeti megoldáshoz a legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés. A megmunkált szarufákra és a rájuk kerülő deszkázatra egy légtömörséget és párafékezést biztosító réteg fektetése után közvetlenül elhelyezhetők voltak a hőszigetelő táblák, vagyis a hőszigetelő réteget nem szakítottuk meg gerendákkal, pallókkal, melynek köszönhetően hőhídmentes tetőkialakítást értünk el.

A hagyományos, szarufák közé tett hőszigetelés hátránya a nagyfokú hőhidasság: a szarufa 8-12-szer rosszabb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelések. Minden szarufánál hőhíd jön létre, mely nemcsak hőveszteséget okoz, hanem itt alakulnak ki a szerkezet úgynevezett „hideg pontjai”, ahol a páralecsapódás elkezdődik, mely hosszútávon a faszerkezet penészesedéséhez, korhadásához vezet. Egy hagyományos, csak szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított hőhidas tetőszerkezet hővesztesége akár 40-50%-ot is elérhet, függően a szerkezeti adottságoktól.

Tetőbe beépített PIR táblák

A szarufák feletti hőszigetelési mód azonban magas szilárdsági és kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező hőszigetelő lapok beépítését követeli meg, melynek leginkább a PIR keményhabok felelnek meg. A PIR táblákkal megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott vastagságoknál vékonyabb réteggel. A rögzítés a PIR táblák tetejére helyezett ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufákhoz történik. A kisari tetőbe beépített PIR táblák (BACHL tecta-PUR 022) mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást.

Szarufák síkján kívüli hőszigetelés

Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosít a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nem volt szükség. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50m x 1,25m), a felületfolytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható csaphornyos kialakításnak köszönhetően hőburokként védi a tetőt. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán zártcellás sejtszerkezete miatt nedvességre érzéketlen, továbbá alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Nézzünk meg, hogy milyen hőtechnikai szintnek felel meg a szóban forgó tető, a beépítésre került 10cm vastag PIR lapok esetében

A tető hőátbocsátási tényezője (U-érték): 0,20 W/m2K, az építés évében érvényes 7/2006 TNM Rendelet U=0,25 W/m2K értékét bőven sikerült túlteljesíteni. Hagyományos, szarufák közötti szálas hőszigeteléssel 20-25cm vastagságra van szükség a fenti érték (U=0,20 W/m2K) eléréséhez. A két szerkezeti kialakításban alkalmazott anyagvastagságok közti különbség a hőszigetelő anyagok közti különbséggel, és a hőhidak okozta hőveszteség kompenzálásával magyarázható.

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, BACHL tecta-PUR táblák, ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.

A szarufákon kívüli hőszigetelés hőhídmentes és energiahatékony megoldást kínál, mely párosul a látszó faszerkezetek kínálta esztétikus, egyedi, természetes, belső térkialakítással.

Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése

Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése

Misszió

Hosszú távú, a bolygó jövőjét szem előtt tartó megoldásokat nyújtunk: termékeink újrahasznosíthatók, kis ökológiai lábnyommal rendelkeznek, és rendkívül tartósak – beépítésüket követően több generáción keresztül azonos minőségben szolgálják az ingatlan lakóit. Kiemelten fontos számunkra, hogy az épületek tulajdonosai mind több és több energiát takaríthassanak meg hőszigetelési rendszereinkkel. Ezzel magunk is hozzájárulunk épített környezetünk természeti értékeinek megőrzéséhez és egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Ez megy nálunk a Facebookon

Elérhetőségek

H-5091 Tószeg, Parkoló tér 21.
Tel.: +36 (56) 586-500
Fax: +36 (56) 586-498
E-mail: bachl@bachl.hu