Korszerű tetőszerkezetek tökéletes hőszigetelése

Minden épületszerkezetnek számos, időnként egymásnak ellentmondó feltételeknek kell megfelelnie. Lehetséges-e megfelelő hő- és hangszigetelés, nyári átmelegedés elleni védelem, tűzvédelem, továbbá földrengésbiztonság szempontjaiból is megnyugtató végeredmény elérése? 

Mindinkább terjedőben van a vasbeton koporsófödémes szerkezeti kialakítás, mely magas komfortfokozatot és életminőséget nyújt. Az ácsolt, hagyományos, fa könnyűszerkezetekhez képest a vasbeton födém magas felülettömegének köszönhetően lényegesen kedvezőbb hangszigetelő és hőtároló képességgel bír, valamint a tűzzel és a földrengéssel szemben is nagyobb biztonságot ad.

Fontos azonban ebben az esetben is megjegyeznünk, hogy amennyiben a tetőnk rétegrendjében a fa tartóváz (gerendák, pallók) közé helyezzük be a hőszigetelést, akkor a fa lényegesen rosszabb (kb. 10x rosszabb, mint a hőszigetelés) hőszigetelő képessége miatt hőhidas szerkezetet kapunk. A hőhídmentesség elérése érdekében lépésálló poliuretán táblákkal a vasbeton födém külső síkján megszakítások nélküli, homogén hőszigetelő réteg hozható létre, vagyis a hőszigetelés összefüggő burkot alkot a tetőnk körül.

A táblák körkörösen csaphornyos (nútféderes) élképzéssel lettek kialakítva, így még a táblacsatlakozások mentén is biztosítható a hőhídmentesség. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30-50%-kal kedvezőbb hőszigetelési értékekkel rendelkezik (λ=0,022W/mK), így akár vékonyabb rétegben is elérhető a kívánt hőátbocsátási tényezőjű szerkezet. A magyar TNM rendelet közel nulla energiaigényű épületek szintjének teljesítéséhez /U=0,13 W/m2K/ 16-18cm vastag poliuretán tábla beépítése szükséges.

A kivitelezést a párazáró réteg fektetésével kell kezdeni, mely a vasbeton felületre kerül. Ezután elhelyezzük és egymásba illesztjük a BACHL tecta-PUR lemezeket. Az elemeken kétoldalt alufólia kasírozás, felső oldalukon alátéthéjazatként funkcionáló, átlapolással és öntapadó ragasztószalaggal rendelkező fedőfólia található. Az ellenléceken és a hőszigetelésen keresztül hatoló dübelekkel a vasbeton födémhez történik a rögzítés. Az ellenlécek magassága fogja biztosítani az átszellőztetett légrést, mely segít elkerülni a tető nyári átmelegedését. Az ellenlécekre merőlegesen felszegeljük a tetőléceket és felrakjuk a cserepeket.

A poliuretán táblák minden épülettípusra, mind újépítésnél, mind felújításnál kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó magastetőről, lapostetőről, födémről, padlóról egyaránt. A megoldás családi-, társas- illetve irodaházaknál is kiválóan alkalmazható a magas hőtechnikai, műszaki tartalomnak, a gyors, egyszerű kivitelezhetőségnek, a hosszú élettartamnak, valamint magasabb életminőségnek köszönhetően.

kiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton koporsófödémre fektetett, párazáró fólia és poliuretán keményhab táblákkiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton
koporsófödémre fektetett, párazáró fólia és poliuretán keményhab táblák

kiváló hangszigeteléssel és hőtárolással rendelkező monolit vasbeton koporsófödémre fektetett, párazáró fólia és poliuretán keményhab táblákjól megfigyelhető a táblák felső oldali kasírozása és a gyors fektetést biztosító nagy, közel 3m2-es táblaméret

vasbeton kororsófödémhez használt rögzítő dübelvasbeton koporsófödémhez használt rögzítő dübel

ellenlécekkel lerögzített hőszigeteléssel lefedett tetőellenlécekkel lerögzített hőszigeteléssel lefedett tető

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!