fbpx

A polisztirol hőszigetelés egyedülálló módszer szerinti újrahasznosítása Hollandiában

A Német EPS Converters csoport (GEC) a tavalyi évben felvásárolta a holland PolyStyreneLoop vállalatot. Az üzem ennek köszönhetően mára megkezdhette normál üzemszerű működését. A jelenleg PS Loop néven működő vállalkozás az első olyan ipari Intézmény, mely újrahasznosítja a bontási és felújítási munkákból származó EPS hőszigetelő anyagokat.

A projektet a GEC mellett üzleti és politikai partnerek, valamint Európai Uniós támogatásis segítette, „mivel mindig is nagy érdeklődés mutatkozik egy ipariág megoldás iránt” – magyarázza Guido Brohlburg, a BROHLBURG Dämmstoff und- Recyclingwerke cég ügyvezetője, mely egyben a GEC csoport tagja is.

A HBCD-t már az 1960-as évektől égésgátlóként használják a hőszigetelő keményhabokban, és hosszú ideig a nemzeti tűzbiztonsági előírások megvalósításának legjobb megoldásaként tartották számon. Időközben azonban alternatív égésgátlók is bevezetésre kerültek, végül a HBCD használatát 2016-ban betiltották. Ez ugyanakkor azt is jelentette, hogy több tízezer tonna HBCD-tartalmú polisztirolhab (EPS) hulladékot már nem lehetett a megszokott módon újrahasznosítani. A PS Loop innovatív újrahasznosítási koncepciójának köszönhetően azonban ma már van lehetőség a HBCD tartalmú polisztirol habok ipari méretekben történő újrahasznosítására. A folyamat eredménye egy teljes értékű polisztirol alapanyag, amelyet új EPS szigetelőanyagok gyártásához használnak fel. Emellett a bróm, mint fontos erőforrás kinyerésére is lehetőség nyílik.

A fizikai bontással járó újrahasznosítási eljárással Terneuzeben jelenleg évente 3.000 tonna HBCD-tartalmú anyag újrahasznosítására van kapacitás, mely maximális kiépítettség esetén évi 8.000 tonnáig növelhető. Ily módon a CO₂-kibocsátás akár 50 százalékkal is csökkenhet, a környezet és az éghajlat védelme mellett.