fbpx

Látványos és hatásos: homlokzati hőszigetelés felújítása

Egy ház ruhája, külcsíne a homlokzatban határozható meg. Ám egy jól tervezett és kivitelezett homlokzat-felújítással az esztétikai hozam mellett komoly energia-megtakarítást, valamint piaci értéknövekedést érhetünk el.

 Feltéve, ha nem ragadunk le a szépséghibák kijavításánál, hanem a műszaki tartalom fokozására is törekszünk a homlokzat korszerű hőszigetelésével. Bár a 2020 után – az új építésű és a felújított ingatlanoktól – elvárt közel nulla energiaigényű épületenergetikai besorolásnak több szempontja van a megfelelő hőszigetelés mellett, a homlokzati hőszigetelés fejlesztése így is nagyot lendíthet az adott épület energiahatékonyságán.

Mi lapul a vakolat alatt?
A lakóingatlanok túlnyomó része még a költséghatékony modellnek sem felel meg, mely a hőszigetelés vastagságára nézve (fehér polisztirol hőszigetelésből, B30-as téglafalon) minimálisan 13 cm-t ír elő (grafitos hőszigetelésből is minimum 10 cm-t). Az igen elterjedt „Kádár-kockákat” mindössze 5-7 cm vastag hőszigetelés védi, ezért is kerülhet „csillagászati” összegekbe egy-egy ilyen ház fűtése szezonban, és emiatt nem nyújt enyhülést a nyár heve ellen sem a lakás. A közelgő „közel nulla energiaigényű” szabályozás viszont már 16-20 cm körüli hőszigetelést vár el a kívánt energiahatékonyság eléréséhez.

A homlokzati hőszigetelés fejlesztése azonban – ha a későbbi megtérülését nézzük – egyáltalán nem luxuskiadás. A BACHL kínálatából a Nikecell termékcsalád homlokzati hőszigetelő lapjai kifejezetten pénztárcabarát választás magas műszaki tartalommal. Aki viszont a legkorszerűbb, a hőszigetelő anyagok piacán is legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező, kiemelten energiahatékony polisztirol hőszigetelés mellett tenné le a voksát, grafitadalékos Extrapor termékcsaládban nem fog csalódni. A hőszigetelő anyag ára azonban nem jelent egyet a hőszigetelés árával, és nagy hiba lenne a minőségen spórolni! Hiába tűnik pontosan ugyanolyannak két gyártó fehér polisztirol hőszigetelése, ha az egyik mögött nincs olyan minőségbiztosítás és gyártói precizitás, ami a későbbi beválást garantálná. Emellett ne feledjük: a hőszigetelés megvalósítását rendszerszemlélet kell, hogy jellemezze, ezért nem pusztán hőszigetelő anyagot, hanem teljes hőszigetelési rendszert válasszunk!

Új homlokzat, új energiamérleg
A homlokzati hőszigetelés fejlesztésének esztétikai hozománya, hogy a hőszigetelést lezáró vakolást követően a homlokzat egységes, kellemes látványt nyújt. Az igazi többletérték azonban a lakás energiamérlegében beállt változás, ami az azonnal csökkenő hűtési-fűtési kiadásokon érhető tetten. Ennek mértéke a hőszigetelés fejlesztésének komplexitásától is függ, de ha csak a homlokzati hőszigetelés renoválásába fektetünk, akár 40%-kal csökkenhetnek ez irányú rezsiköltségeink. A külső és a belső hőmérséklet találkozásának teret engedő hőhidak felszámolásával – ami együtt jár a szakszerű hőszigeteléssel – a belső klíma egészségesebb lesz, megszűnik a falak penészedése, sőt: fűtésidényben a falak nem hűlnek le, így összehasonlíthatatlanul jobb lesz a hőérzete a lakóknak alacsonyabb (20-21 fokos) belső hőmérséklet mellett is.  Az ingatlan lakáspiaci értéke mindeközben 10-15%-kal növekszik tartósan – tekintetbe véve, hogy a beépített BACHL hőszigetelő táblák minősége és műszaki tartalma nem változik az idővel –, így legkésőbb az eladásnál kézzelfogható lesz a hosszútávú haszon. A befektetés ezáltal jóval megtérülőbb lesz, mint mondjuk egy festés vagy egy parkettázás.

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!