fbpx

Pincéből lakóteret? Miért ne?

A pincére a legtöbben plusz tárolóhelyiségként tekintünk, holott kis fantáziával a lakótér hasznos része is lehet: mondjuk, mint klubszoba vagy edzőterem. Az épület szerkezeti elemeinek azonban számos környezeti behatással kell dacolniuk,  s különösen igaz ez a pinceszintre.

A pinceszintnek nemcsak a talaj felől érkező állandó nedvességgel, valamint a talaj által jelentett nyomással, hanem a ház rá nehezedő súlyával is meg kell birkóznia. A terület hőszigetelése így olyan anyagot igényel, amely hőtartó képessége mellett a nedvességnek és a nyomásnak is tartósan ellenáll. Ilyen anyagok a formahabosított polisztirol (mint a BACHL HL) és a zártcellás polisztirol (mint a BACHL XPS) – ezeknek a könnyen alakítható hőszigetelő tábláknak az anyagában nemhogy nem tesz kárt a nedvességgel való tartós érintkezés, hanem az anyagok hőszigetelési képességeit sem befolyásolja.

Nyomás alatt

Ahhoz, hogy melyik XPS hőszigetelőanyag alkalmas az adott területen való alkalmazásra, a terméken az XPS megnevezés mellett szereplő számot – 300, 500, 700 – kell megnézni. Ez egy fontos mutatót, amely a nyomásszilárdságot jelzi. A hőszigetelést értelemszerűen a lábazaton és a pinceszinten éri a legnagyobb nyomás, ezért olyan XPS-t kell alkalmazni, melynek szerkezete állja a próbát. A lábazati hőszigeteléshez egy átlagos családi ház esetében elég a 300-as nyomásszilárdságú XPS, ennek ugyanis „csak” 30 tonnát kell elbírnia négyzetméterenként minőségromlás nélkül. Az 500-as, 700-as nyomásszilárdságú XPS-eket jellemzően passzív épületeknél, passzív többlakásos, több emeletes házaknál használják a pince oldalfalán és alján, ahol az építmény mellett a talaj is nagy felületen gyakorol nyomást a hőszigetelésre. A legnagyobb teherbírású BACHL XPS 700 négyzetméterenként 70 tonnával terhelhető.

A hőszigetelés kialakításánál a jó kivitelező a felületképzés során a lábazati hőszigetelő anyag sima felületét érdesíti, hogy jobban tapadjon hozzá a homlokzati hőszigetelés. A biztos hatás érdekében a BACHL HL termékek már el vannak látva felületképzéssel – az XPS mellett lábazati hőszigetelésként jól használható a formahabosított polisztirol is, amely négyzethálósan dombornyomott a jobb tapadás érdekében.

Pinceszint: többet is kihozhatunk belőle

Az ingatlantulajdonos számára mindenképpen előnyt jelent a plusz tárolóhelyiséget kínáló pince, mely potenciálisan lakótérré is alakítható. Ennél a szerkezeti elemnél azonban a hőszigetelésnek már folyamatosan érintkeznie kell a talajvízzel, torlaszvízzel, talajpárával, és fontosabb lesz a nyomásállóság is. A föld által a pince falaira gyakorolt nyomást hat méter mélységig az XPS 300-as is jól állja, hat méternél magasabb falú pinceszintnél viszont már XPS 500 vagy 700 szükséges. Ugyancsak felhasználható a BACHL perimeter termék is 6 méter mélységig: a pincében belülről teknőszigetelést alkalmaznak, ilyenkor a falak közötti teret bitumenelemezes szigetelésből kialakított teknő védi a szivárgó víztől és párától. A bitumenes lemez elé szükséges egy szivárgó réteget beépíteni – erre a BACHL perimeter pince- és lábazati szigetelés kiváló választás, mert egyszerre látja el a hőszigetelő, vízszigetelő és mechanikai védelmet is.

Pincéből lakótér? Miért ne?

A pinceszint hőszigetelése a jelentősebb hőingadozás hiánya miatt kevésbé érintett a külső hőmérséklet változásaiban, mint az épület többi része – ez azonban nem jelenti azt, hogy itt az „éppen elég” elvét lehetne érvényesíteni. Aki előrelátó, úgy alakítja ki itt is a hőszigetelést – a homlokzatival azonos vastagságban –, hogy lakótérhez illő komfortot és klímát biztosítson. Hiszen a pince ideális helyszíne lehet egy házi konditeremnek, klubszobának, játékteremnek, műhelynek is akár; emellett a pinceszint igényes hőszigetelése a teljes ház épületenergetikai szintjét emeli. Egy ház akkor igazán otthonos, ha idomul lakói életének folyamatos változásaihoz: gondoljunk a jövőre, és adjuk meg a lehetőséget a pincének az igényes hőszigeteléssel, hogy később bizonyíthasson kényelmünk szolgálatában is!