fbpx

Az Ópusztaszeri Látogatóközpont lapostetőjének lejtésképzési megoldása

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mindenki számára ismert, elég csak a Rotundában megtekinthető Feszty-körképet megemlíteni. Az Emlékpark néhány éve új Látogatóközpontot kapott, közvetlenül a Rotunda szomszédságában.

A lapostetős épülettel szemben magasak voltak a hőtechnikai elvárások, mely az akkor hatályos hőtechnikai követelményeken messze túlmutatott. Az épület egyes részei ragasztott fa födémszerkezetűek voltak, igazodva a funkció megkívánta térszerkezet kialakításhoz és belsőépítészeti koncepcióhoz. Emellett vasbeton födémmel rendelkező tetőszerkezetek is ki lettek alakítva. Feltétel volt, hogy a lejtésviszonyok a hőszigetelésben kerüljenek kialakításra, azaz a tető biztonságos vízelvezetéséhez szükséges lejtés (természetesen a lejtésviszonyoknak megfelelően) egyedi méretre vágott hőszigetelő táblák fektetésével valósuljon meg.

Lejtésviszonyok kialakítása a hőszigetelésben

A lejtésviszonyok hőszigetelő rétegben történő megvalósításának számos előnye van:

  • A hőszigetelés lényegesen könnyebb testtömeggel rendelkezik, így statikailag „karcsúbb” szerkezet is elégséges (a vasbeton testsűrűsége: 2400-2600 kg/m3, míg például a polisztirol (EPS) 18-25 kg/m3, ez több mint 100-szoros különbség.
  • A lejtést adó réteg beépítésével is javul a szerkezet hőszigetelése.
  • A logisztikai költségek kedvezőbbek: anyagmozgatás, szállítás, beépítés
  • A munkaidő ráfordítás kedvezőbb: nem kell számolni a beton bedolgozási idejével, száradási időkkel, állásidőkkel.
  • Nincs gépigénye: a gyártóüzemben történik a hőszigetelő lapok vágása és a kész méretben kerülnek ki a helyszínre, ellenben a betonkeverő és betonpumpa költségvonzatával.
  • Lecsökken a nedves technológiák aránya a szerkezetben.

A hőszigetelés elemei

A magas hőtechnikai feltételeknek való megfelelés miatt az elsődlegesen tervezett hőszigetelés vastagságát meg kellett növelni, ez azonban más módosításokat is maga után vont volna, például az attikafal magasítást. A probléma kiküszöbölésére nem a hőszigetelés megvastagítását, hanem jobb szigetelőképességű termék beépítését javasoltuk. A legtöbb helyen két anyagtípusból állt a hőszigetelés, az alsó réteg a jobb hőszigetelési értékű grafitadalékos BACHL Extrapor EPS 100, míg a rákerülő második réteg a normál, fehér EPS-ből kialakított lejtést adó réteg EPS100 anyagminőségben. A lejtést adó réteg is több alkotóelemből állt össze, annak érdekében, hogy minimalizálni lehessen a költségeket.

lejtésbe vágott elemek a hozzáadott többlet szellemi és fizikai munka miatt drágábbak, így további rétegekre osztható fel a lejtést adó réteg nagyobb tetők és/vagy vastagabb hőszigetelés esetén. További fix( állandó) vastagságú elemek elhelyezésével lecsökkenthető a lejtésbe vágott lapok részaránya. A hagyományos polisztirol keményhabok kedvező tulajdonságain túl milyen további előnyökkel jár a szürke színű grafitadalékos EPS használata?

grafit szemcsék hozzáadása révén a hőreflexiós képessége javult a terméknek, így a hagyományos fehér EPS-hez képest akár 25%-al kedvezőbb hővezetési tényező (λ-érték) érhető el. Lapostetőre használt EPS 100 anyagminőségű termékek esetén a normál fehér EPS hővezetési tényezője: 0,035W/mK, míg a grafitos EPS-é: 0,030W/mK, így ebben az esetben 15%-kal kedvezőbb a λ-érték. Többi anyagtulajdonságát tekintve a 2 termék megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők, megmunkálhatóság, vághatóság.

Ár-érték arány tekintetében gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol, hiszen amennyivel jobb a hőszigetelése és ezáltal vékonyabb méret alkalmazható, annyival drágább, viszont a felsorolt logisztikai költségek tekintetében kisebb a költségvonzata, nem is számolva a felmerülő plusz költségeket, mint például az attikafal magasítás.

A fa tartószerkezetű részen további előnyt jelentett a vékony rétegben is kedvező hőszigetelést adó grafitos polisztirol, hiszen alacsony testsűrűségének köszönhetően nem terheli túl a szerkezetet, azaz statikailag kedvező megoldást eredményez.

A hőszigetelés rétegei

A rétegrendek a következők: vasbeton födém vagy fa födémszerkezet, párazáró fólia, BACHL Extrapor EPS 100, lejtésbe vágott BACHL Nikecell EPS 100, geotextília, PVC csapadékvíz szigetelő réteg.

Az EPS és a PVC alapú csapadékvíz szigetelések közé a lágyítóvándorlás miatt elválasztó réteget kell beépíteni, pl.: egy geotextíliát. A fa tartószerkezetre 15cm vastag grafitos EPS és további 2-47cm vastagságú EPS 100 termék került, így az összes vastagság 17-49cm között változik. Könnyűszerkezetes lapostetők esetén a szerkezetet terhelő tömegeket is érdemes számításba venni. A legnagyobb  terhet a hőszigetelés jelenti. Jelen esetben a beépítésre kerülő 17-62cm vastag hőszigetelés (18kg/m3 testsűrűségű EPS habnál) 3,1-11,2kg/m2 terhet jelent a tartószerkezet számára, ugyanilyen kedvező U-érték esetén kőzetgyapotnál (0,039W/mK hővezetési tényező esetén és 150kg/m3 testsűrűségnél) 23-73cm vastagság szükséges, mely 35-110 kg/m2 terhelést jelentene a szerkezet számára, ami közel 10-szeres különbség.

A vasbeton födémes tető esetén a tömeg kevésbé játszik szerepet, viszont az adott attikfal magassághoz való igazodás miatt itt grafitos polisztirollal kombinált EPS hőszigetelés került kialakításra.

Mindkét tető 3%-os lejtéssel készült (minimum követelmény 2%), figyelembe lett véve a nagy felület, a hosszú vízlefolyás és a tetőszerkezet könnyűszerkezetes volta. Mindkét tető esetén a biztonságos vízelvezetés érdekében lejtéskorrekciós elemek beépítésére van szükség, mellyel a lefolyási pontokhoz terelhető a csapadék.

Minden lapostető esetén a munkafolyamatokat megkönnyítendő, a teljes felületre kiterjedő fektetési tervvel állunk rendelkezésre, melyet követve meghatározott sorrendben kell a lapokat egymás mellé fektetni. A hőszigetelés kivitelezés ezáltal gyors, pontos és biztonságos.

Az Ópusztaszeri Látogatóközpont fektetési terve a lejtést adó táblákra a 2 tetőszakaszra illetve a lejtéskorrekciós elemekre =>>

Többrétegű hőszigetelés: alsó réteg BACHL Extrapor EPS 100 táblák,felső rétegek BACHL Nikecell EPS 100 lejtésbe vágott és fix vastagságú kiváltó elemekkel
Többrétegű hőszigetelés: alsó réteg BACHL Extrapor EPS 100 táblák,
felső rétegek BACHL Nikecell EPS 100 lejtésbe vágott és fix vastagságú kiváltó elemekkel
Többrétegű hőszigetelések egymásra fektetése
Többrétegű hőszigetelések egymásra fektetése
Csapadékvíz szigetelés fektetése elválasztó (geotextília) fólia közbeiktatásával
Csapadékvíz szigetelés fektetése elválasztó (geotextília) fólia közbeiktatásával
Az Ópusztaszeri Látogatóközpont fa födémszerkezet alulnézetben
Az Ópusztaszeri Látogatóközpont fa födémszerkezet alulnézetben
Fa födémszerkezetű tető magas attikafallal (párazáró réteg, hőszigetelés és csapadékvíz szigetelés nélkül)
Fa födémszerkezetű tető magas attikafallal (párazáró réteg, hőszigetelés és csapadékvíz szigetelés nélkül)