fbpx

Biztonságos lapostetők – mi múlik a hőszigetelésen?

Adott egy igen elterjedt csarnoképület-típus könnyűszerkezetes – trapézlemezes – tetőszerkezettel. Nem is gondolnánk, az épület biztonságának szempontjából mennyi minden múlik a tető megfelelő hőszigetelésén. Nézzünk meg egy valós példát, egy élelmiszer-áruház kivitelezésén keresztül!

A tetőnk rétegrendje belülről-kifelé: acél trapézlemez, PE párazáró fólia, 2 x 14cm vastag PIR keményhab tábla, PVC csapadékvíz szigetelés.

Tűzbiztonság
A biztonság szó kapcsán – épületekről lévén szó – elsőként a tűz elleni védelem jut eszünkbe. A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású poliuretán (PIR) lapok az MSZ EN 13501 szerint az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak (s1/d0 – a legkedvezőbb füstképződési illetve égve csepegési kategória). Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak. Az oltás biztonságát nagymértékben befolyásolják a látási viszonyok, azaz a füst mértéke, továbbá fontos, hogy a hőszigetelő-anyag ne csepegve égjen, ellenkező esetben az lecseppenő égő részek további égési gócpontokat hozhatnak létre. A hőszigetelő-anyagok osztályba sorolásánál többet mond például az itt bemutatott teljes szerkezettel megvalósított REI 15 perces tűzállósági teljesítmény jellemző (ÉMI vizsgálata alapján).

 fotó: A poliuretán lapok nagy táblaméretben, gyorsan, egyszerűen és könnyen fektethetők
fotó: A poliuretán lapok nagy táblaméretben, gyorsan, egyszerűen és könnyen fektethetők

Energiabiztonság
Épületeink energiafelhasználása nagymértékben kihat országunk, Európa és a világ energiabiztonságára, környezetünk védelmére, fenntarthatóságára. Jelen épületünk tetőszerkezetébe beépített 28 cm PIR hőszigetelésével a teljes szerkezet hőátbocsátási tényezője U=0,085W/m2K érték, mely minimális energiafelhasználást tesz lehetővé. A jobb érzékelhetőség kedvéért – az egyébként jóval nehezebb – kőzetgyapotból ugyanennek a szintnek az eléréséhez minimum 45cm vastagságra lenne szükség. Összehasonlításként a nemzetközi követelmények és az ehhez szükséges hőszigetelő-anyag vastagságok a következő táblázatban láthatók:

Lapostetőkre vonatkozó hőátbocsátási tényezőtechnikai követelmények (U-érték) hőszigetelő-anyag vastagságok
hagyományos/ PIR2 

hőszigetelés.1   

Magyar követelmény  (U=0,25 W/m2K) 16-18 cm  /  10 cm
Német, osztrák követelmény (U≤0,20 W/m2K) 19-21 cm  /  12 cm
Javasolt érték3 (U≤0,15 W/m2K) 22-25 cm  /  14 cm
BEMUTATOTT ÉPÜLET4 (U=0,085 W/m2K) 45-50 cm  /  28 cm

1 – szálas- vagy EPS hőszigetelés
– PIR keményhab táblák kétoldali alufólia vagy üvegfátyol kasírozással
3 – szakmai szervezetek ajánlása hazánkban és az EU-ban
4 – passzívház kívánatos érték U ≤ 0,12 W/m2K

Épületkárok elleni biztonság
A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok sem a beépítés, sem az anyagmozgatás során nem deformálódnak, nem vetemednek, nem nyomódnak össze, így nem kell számítanunk a deformációknál kialakuló pangó vizekre, melyek a szerkezet károsodásához, tönkremeneteléhez vezetnek.

A poliuretán táblák testsűrűsége kb. 30 kg/m3, mely harmada a kőzetgyapot termékeknek. A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség könnyebb szerkezetet eredményez. A bemutatott épületnél 2750 m2 tetőfelületen 28cm vastag PIR tábla esetén 23,1 tonna tömeggel számolhatunk. Ezzel hőtechnikailag azonos hőszigetelő hatást nyújtó 45cm vastag 100 kg/m3 testsűrűségű ásványgyapot a teljes felületen 123,8 tonna terhet jelent, ami több mint ötször nagyobb az előzőnél. Csarnokunknál 100,7 tonna többlet teher nehezedik a tartószerkezetre kőzetgyapot esetében. A jelentős többletsúly statikai és biztonsági szempontból is hátrányos, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken. Ha erre a lényegesen nagyobb teher „rásegít”, hamarabb hajolnak be és szakadnak le a lemezek. Plasztikus hasonlattal érzékeltetve: ez a markáns súlykülönbség (100,7 tonna!), 18,3 cm vastag friss hó tömegével egyezik meg a tetőn. Azonos tartószerkezeti kialakítás mellett PIR táblák használata esetén a szerkezet a statikai számításban figyelembe vett hóterhen felül tehát további 18,3 cm friss hó súlyát viseli el.

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetében az alkalmazott építőanyagok tűzvédelmi osztályba sorolásán túl számos műszaki, hőtechnikai, jellemző játszik szerepet épületeink biztonságos kialakításában.

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!