fbpx

Kisar, a Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése

Szatmár-Beregi Natúrpark a 21.891,7 hektáron elterülő Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben található. A Szatmár-Beregi Natúrpark hazánk legkeletibb csücskében, az Észak-Alföld északi részén jött létre. Természetföldrajzi megközelítésben a Beregi-sík, valamint a Szatmári-sík hazai területeit fedi le. A Park feladata megőrizni a fenntartható mezőgazdasági, természetvédelmi és gazdag kulturális értékeket, hagyományokat, továbbá erősíteni az ökoturizmust, megoldásokat keresni a környezetvédelmi problémákra és nem utolsó sorban oktatási, tudatformálási programok létrehozása.

Szarufák síkján kívüli hőszigetelés

A Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épülete már nevében is természetközeliségre utal, így nem meglepő, hogy mind a külső homlokzati felületeken, mind a belső térben a természetes anyaghasználat nyilvánul meg. A homlokzaton sok helyen fa burkoló elemek láthatók, és természetesen szóba sem kerülhetett a ma igen közkedvelt lapostetős kialakítás. Magastetőre kerülő agyagcserép a tetőfedés anyaga, a tetőburkolat fa deszkázat, mely látszó szarufás kialakítással párosult. A belső térben is a naturális anyaghasználat jegyei mutatkoznak. Külön érdekesség, hogy a külső fa háncsától megszabadított, eredeti kör keresztmetszetű tartókra további fa gerenda (tartó) elemek támaszkodnak, mely az „élő” fát szimbolizálja.

Ezen belsőépítészeti megoldáshoz a legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés. A megmunkált szarufákra és a rájuk kerülő deszkázatra egy légtömörséget és párafékezést biztosító réteg fektetése után közvetlenül elhelyezhetők voltak a hőszigetelő táblák, vagyis a hőszigetelő réteget nem szakítottuk meg gerendákkal, pallókkal, melynek köszönhetően hőhídmentes tetőkialakítást értünk el.

A hagyományos, szarufák közé tett hőszigetelés hátránya a nagyfokú hőhidasság: a szarufa 8-12-szer rosszabb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelések. Minden szarufánál hőhíd jön létre, mely nemcsak hőveszteséget okoz, hanem itt alakulnak ki a szerkezet úgynevezett „hideg pontjai”, ahol a páralecsapódás elkezdődik, mely hosszútávon a faszerkezet penészesedéséhez, korhadásához vezet. Egy hagyományos, csak szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított hőhidas tetőszerkezet hővesztesége akár 40-50%-ot is elérhet, függően a szerkezeti adottságoktól.

Tetőbe beépített PIR táblák

A szarufák feletti hőszigetelési mód azonban magas szilárdsági és kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező hőszigetelő lapok beépítését követeli meg, melynek leginkább a PIR keményhabok felelnek meg. A PIR táblákkal megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott vastagságoknál vékonyabb réteggel. A rögzítés a PIR táblák tetejére helyezett ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufákhoz történik. A kisari tetőbe beépített PIR táblák (BACHL tecta-PUR 022) mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást.

Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosít a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nem volt szükség. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50m x 1,25m), a felületfolytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható csaphornyos kialakításnak köszönhetően hőburokként védi a tetőt. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán zártcellás sejtszerkezete miatt nedvességre érzéketlen, továbbá alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Nézzünk meg, hogy milyen hőtechnikai szintnek felel meg a szóban forgó tető, a beépítésre került 10cm vastag PIR lapok esetében

A tető hőátbocsátási tényezője (U-érték): 0,20 W/m2K, az építés évében érvényes 7/2006 TNM Rendelet U=0,25 W/m2K értékét bőven sikerült túlteljesíteni. Hagyományos, szarufák közötti szálas hőszigeteléssel 20-25cm vastagságra van szükség a fenti érték (U=0,20 W/m2K) eléréséhez. A két szerkezeti kialakításban alkalmazott anyagvastagságok közti különbség a hőszigetelő anyagok közti különbséggel, és a hőhidak okozta hőveszteség kompenzálásával magyarázható.

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, BACHL tecta-PUR táblák, ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.

A szarufákon kívüli hőszigetelés hőhídmentes és energiahatékony megoldást kínál, mely párosul a látszó faszerkezetek kínálta esztétikus, egyedi, természetes, belső térkialakítással.

Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése
Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont tetejének hőszigetelése