Bachl PIR termékcsalád

2010A Poliuretán (PIR) kiváló hőszigetelési paramétereit (hővezetési tényező, λ=0,022 W/mK) a cellák belsejébe zárt pentán (λ=0,013 W/mK) gáznak köszönheti, amely kétszer jobb hőszigetelő a levegőnél. Nem véletlen, hogy a hőszigetelés szempontjából kiemelten fontos területeken, mint pl. a hűtőgépgyártás vagy a hűtőtechnika szinte kizárólag poliuretánt használnak. A PIR az egyik legjobb hőszigetelési paraméterrel rendelkezik az ismert hőszigetelő keményhabok közül, ezáltal új lehetőséget kínál a magyar építőipar számára. Kijelenthetjük, hogy a poliuretán már a jövő terméke, a passzívház szintű energiahatékonysági elvárások elterjedésével a hőszigetelési piac meghatározó termékévé válhat.

A Poliuretán (PIR) nagyszerű hőszigetelő-képességen kívül számos egyéb kedvező tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Magas mechanikai szilárdsága (nyomószilárdság: 100 kPa) lehetővé teszi a komolyabb igénybevételnek kitett területeken történő alkalmazását pl.: terhelhető födémek, szarufák fölötti szigetelés
 • A poliuretán elemek 28 napos folyamatos vízbemerítés utáni nedvességfelvétele mindösszesen 1,3 tf%. Ezen vízfelvétel is a vágott éleken jelentkezik, mivel az PUR több mint 90 %-ban zártcellás.
 • Szakszerű beépítés mellett ellenáll a penészesedésnek, gombásodásnak, rágcsálóknak, gyenge savaknak ill. lúgoknak.
 • Biológiailag, fiziológiailag teljesen semlegesen viselkedik, nem okoz allergiás panaszokat ill. beépítés alatt irritációt a bőrön és a nyálkahártyán.
 • A termékek tartósan -30 és +90 °C fok között, rövid ideig akár +250 fokos hőmérsékleten is alkalmazhatóak.
 • Időálló és alaktartó, akár évtizedeken át megtartja méretét és műszaki jellemzőit.
 • Kasírozása, kombinálhatósága révén kiváló tulajdonságai tovább fokozhatók, ill. speciális területeken is alkalmazhatók.
 • Alacsony testsűrűségénél fogva (1 m3 kb. 33-34 kg) könnyen mozgatható, ill. beépíthető
PIR Információs kiadvány

Magastetős alkalmazás

08.08.01.-048Magyarországon a családi házak, társasházak túlnyomó többsége magastetős kialakítással épül. Ennek egyik oka az ország területi adottsága, a másik pedig az örökölt építészeti hagyományok. A poliuretán hőszigetelő anyag kiváló műszaki paraméterein túl egy másik lényeges lehetőséget is magában rejt. A szarufákon kívüli hőszigetelés kitűnő lehetőséget kínál a belső látszó faszerkezetek természetességének megmutatására, illetve segítségével variálható, egyedi tetőfelületek alakítható ki.
A tecta-PUR termékcsalád tetőinket hőburokként körülölelő, a változó igényekhez mindenben igazodó téli-nyári hővédelmet biztosító megoldást kínál. A PIR táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás (társított réteg) található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosít tetőnk számára, így további fóliarétegek beépítésére nincs szükség. Épületeink igen eltérő tetőkialakítása, dőlésszöge, földrajzi elhelyezkedése különböző műszaki tulajdonságú alátétfóliák alkalmazását teszi szükségessé. A hagyományos tetők sokszor átlapolás nélküli, belógó alátétfóliáival szemben a termékcsalád alapeleme (tecta-PUR 022) is lényegesen nagyobb védelmet biztosít a sík felületű („belógás mentes”) 10cm-es átlapolással és azok mentén öntapadócsíkkal rendelkező fedőfóliájával. Fokozott vízzárósági követelmények esetén a PIR táblák felső oldali fedőrétege egy bitumenes lemez (tecta-PUR Polymer), mely még enyhe tető dőlésszög esetén is meggátolja a nedvesség bejutását a szerkezetbe. Extrém szélviszonyok esetén a teljes felületen leragasztott alátétfóliával rendelkező tecta-PUR Extrem termék a megoldás. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50m x 1,25m), a felületfolytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes (csaphornyos) kialakításnak köszönhetően még az elemek fektetése is hőhidmentesen történik. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán nedvességre érzéketlen (zártcellás sejtszerkezet), alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.
Külön rendszerelem használatos felújítások esetén (tecta-PUR HD-plus), az itt alkalmazandó táblák – speciális páraátersztő kasírozásainak köszönhetően - lehetővé teszik a meglévő, szarufák közötti hőszigetelésben és a szarufában lévő nedvesség páravándorlását. A megoldás szintén a külső síkon történő táblafektetésen alapul, azaz minden munkafázis a külső sík felöl történik, ami a hőszigetelés fokozásán kívül további előnyökkel jár:

 • töredezett, hiányos tetőcserepek javítása, cseréje
 • töredezett, hiányos tetőlécek javítása, cseréje
 • a PIR hőszigetelő elem részeként (társított réteg) páraátersztő fólia kerül beépítésre alátétfóliaként
 • megfelelő átszellőztetett légréteg alakítható ki
 • biztosítható a tető légtömörsége
 • 5cm PIR tábla beépítésével akár felére csökkenthető a tető fűtési energiaigénye
 • a teljes kivitelezés alatt megbontatlan a belső tér, vagyis a teljes felújítás időtartamáig lakható marad épületünk

A PIR táblák kimagasló szilárdsági paramétereinek köszönhetően lehetővé teszik a táblák alátámasztás nélküli fektetését (nem szükséges a felület lécezése, deszkázása) közvetlenül a szarufákra. A munkafázisok nem járnak a belső tér megbontásával, így a tetőtér folyamatosan használható a teljes kivitelezés alatt.
Fokozott hangszigetelési követelmények elérése érdekében a PIR táblák alsó oldalára speciális formára nyomott EPS (tecta-PUR dB plus-PS) vagy nagy testsűrűségű kőzetgyapot (tecta-PUR dB plus-MF) vagy speciális préselt faőrlemény lap (tecta-PUR FSB) kerül kialakításra.
Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, tecta-PUR táblák (kasírozásokkal), ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek. A lapokat az előzetesen felhelyezett belső oldali párazárást biztosító fóliára fektetjük. A rögzítés az ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufához történik.

Magastető tervezési segédlet és beépítési útmutató


Lapostetős alkalmazás

laposVasbeton födémek esetén a kellő mértékű lejtés megoldható a hőszigetelő elemek lejtésbe vágásával.

Milyen előnyökkel jár ha a lejtésviszonyokat PIR hőszigetelő réteggel alakítjuk ki?

 • A hőszigetelés lényegesen könnyebb testtömeggel rendelkezik, így statikailag „karcsúbb” szerkezet is elégséges (a vasbeton testsűrűsége 2400 kg/m3 míg a poliuretáné 30-33 kg/m3, ami több mint 70-szeres különbség a PIR javára)
 • A lejtéstadó réteg beépítésével javul a szerkezet hőszigetelő hatása
 • A logisztikai költségek, a munkaidő hányada, a gépidők kedvezőbbek a kevesebb és könnyebb anyagtömeg használata, mozgatása miatt
 • A lejtésviszonyoknak megfelelő kész elemeket a kiosztási tervnek megfelelően csak le kell fektetni, szemben a beton bedolgozási munkaidejével, állásidőkkel, száradási idővel, illetve ezek költségével
 • Felújítás esetén sok esetben a statikai méretezés nem enged más lejtéskorrekciós megoldást (nincs plusz súlyteher)
 • Lecsökkenthető a nedves technológiák aránya a szerkezetben

Az átadott terveknek megfelelően kiosztási, fektetési tervet készítünk, melynek segítségével egyszerűen egymás mellé helyezhetők az elemek.

A teljes hőszigetelés 2 rétegből áll:

 • lejtésbe vágott elem (PIR LTL) táblaméret: 0,6m x 1,25, kasírozás nincs, vastagság: 1-22 cm, hővezetési tényező (λ): 0,026 W/mK
 • alaphőszigetelés: (PIR ALU/PIR MV) táblaméret: 2,5X1,25 m, kétoldali kasírozás: alufólia/üvegfátyol, vastagság: 2-24 cm, hővezetési tényező (λ): 0,022 W/mK / 0,026-0,024W/mK

A csapadékvíz szigetelés lejtésének mértékét befolyásolja az azt fogadó felület szilárdsága.

Minél masszívabb felületről van szó, annál csekélyebb lejtés engedhető meg. A poliuretán táblák magas szilárdsági jellemzői és nagy táblaméretei lehetővé teszik, hogy 1,68%-os lejtéssel készítsük el tetőnket. Gyengébb szilárdsági paraméterekkel rendelkező termékek esetén 2%-nál kisebb lejtés magas kockázatot jelent.

Lapostető tervezési segédlet

Kövessen minket a Facebookon!