fbpx

A hőszigetelés helye: szarufák alatt, között vagy fölött?

Hol legyen a hőszigetelés és főleg milyen vastagságban, ha meg akarunk felelni a 2021. január 1-je után életbe lépő, az új építés esetén alkalmazandó hőtechnikai előírásoknak?

Épületszigetelés, nyílászárócsere és átgondolt, méretezett gépészet: ezek összességével érhető el a szükséges ráfordítással valódi eredmény. Komplex tervezői gondolkodásra van tehát szükség, ha a szigorodó előírásoknak meg akarunk felelni, és a megfelelő épületszerkezetek beépítésével energiamegtakarítást szeretnénk elérni.
Vessünk egy pillantást a tetőfelújításra energetikai és hőtechnikai oldalról. Bár ezek is fontos szerepet játszanak ezúttal a statikai, tűzvédelmi, páratechnikai szempontok részletes ismertetésére nem térünk ki.

Hagyományos magastetőknél (pl. nyeregtető, sátortető) a ferde tetősíkon a szarufák közé és alá tett hőszigetelés a jellemző. A mai kor hőtechnikai követelményeinek a csak szarufák közé tett hőszigetelés már nem tesz eleget. A régi tetőknél gyakran a mai elvárásoknak nem régen nem megfelelő, nem szakszerű rétegrendi kialakítás sem hatékony. Például nincs átszellőztetett légrés, ami a tető nyári átmelegedése ellen véd, vagy nincs ill. nem megfelelő minőségű többé a páraáteresztő alátétfólia, amely szükséges a nedvesség, pára elvezetése, kezelése miatt. A mai előírások és elvárosok szerint a tetőszerkezet belső oldalán lég- és párazárást kell kialakítani, ami régi tetők esetében szinte minden esetben hiányos, vagy nem jó állapotú, illetve rosszul kivitelezett.
Ez sok eseteben csak drágán, külső oldali megbontással megoldható. Itt szükséges felhívni arra is a figyelmet, hogy a szarufa közel tízszer rosszabbul szigetelnek, mint a modern hőszigetelések. Egy olyan helyen, ahol azonos vastagságú fa és hőszigetelés, a fa hőhidat képez a szerkezetben, ami a hőveszteségen túl páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezet. Fémtartók esetén hatványozódik ez a probléma, hiszen a fémek jó hővezetők révén, minimum 1000-szer, de akár 2000-szer is rosszabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hőszigetelő anyagok.

Hőszigetelés a szarufák felett

A ráfordítás valódi energiamegtakarítást ígér, a mai, illetve közeli jövőben érvényes előírásoknak pedig gond nélkül tudunk megfelelni, ha a szarufák feletti hőszigetelés mellett döntünk. A modern technológiával gyártott anyagok már azt is lehetővé teszik, hogy akár a szokásoshoz képest fele vastagságban készüljön el a hőhídmentes tetőrétegrend. Ilyen a BACHL PIR keményhabbal történő hőszigetelés a szarufák felett.
Ez a megoldás felújításnál is alkalmazható – kombinálva a már meglévő és használható szarufák közötti hőszigetelléssel. További előnyt jelent, hogy nem kell a tetőtér belső burkolatait megbontani, nem veszünk el helyet a jellemzően amúgy is alacsony belmagasságból és nem utolsó sorban mindez a tetőben fellépő egyéb problémákra is gyógyírt jelent. Ez a rétegfelépítés csak magas szilárdsági paraméterekkel rendelkező hőszigetelésekkel valósítható meg, hiszen a tetőre nehezedő terhek, erőhatások a hőszigetelést is jelentősen igénybe veszik.ű

Padlásfödém szigetelése

Amennyiben nem használjuk tárolásra a padlásteret (vagy búvóteret), azok szigetelésére az üveggyapot, kőzetgyapot, könnyű polisztirol termékek megfelelnek. Ebben az esetben a hőszigetelés vastagsága igény szerint minimális megbontással növelhető. Felújítás esetén számolni kell azzal, hogy főleg az alacsony testsűrűségű és roskadásra hajlamos üveg- és kőzetgyapot hőszigetelések akár töredékükre eshetnek össze, így ezt nagyobb testsűrűségűre vagy merev polisztirol habra ajánlatos cserélni. A szükséges vastagság, anyag és terméktípustól függően, legalább 25, de inkább 30 cm legyen!
Ha a padlásfödémet tárolásra is szeretnénk használni, úgy teherviselést végző favázat kell készíteni, ami közé bekerül a hőszigetelés. Ez azonban plusz anyagköltséget és munkadíjat jelent, ráadásul összességében hőhidas szerkezetet eredményez. Ha magas szilárdságú és kedvezőbb műszaki tartalommal rendelkező hőszigetelést, például PIR keményhabot használunk, akkor szinte fele vastagságú lap is elégséges, és elhagyható a vázszerkezet is.

Bővebb információ a BACHL termékeiről: https://bachl.hu/letoltesek/informacios-kiadvanyok-termekismertetok

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!