fbpx

Otthonfelújítás 2024

AKÁR 6 MILLIÓ FORINT ELÉRHETŐ TÁMOGATÁS
OTTHONA HŐSZIGETELÉSÉRE

Miért válassza a BACHL hőszigetelési megoldásait?

Megbízható minőség

megbízható minőség

Hazai gyártás

hazai gyártás

Országos partnerhálózat

országos partnerhálózat

Ingyenes szaktanácsadás

térítésmentes szaktanácsadás

Legfőbb tudnivalók az Otthonfelújítási Támogatással kapcsolatban

Egyedülálló támogatás otthona korszerűsítéséhez! A konstrukció a következőképpen áll össze: 

Akár 1 millió forint önerő mellé a maradék 6 millió vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel formájában!

A támogatást számos korszerűsítési munkálatra lehet felhasználni, beleértve az épületek szigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a fűtési- és a melegvíz-rendszerek modernizálását, beleértve a gázkazán cseréjét és a kéménybélést. Kizárólag a gépészeti munkálatok önállóan, illetve egymással kombinálva nem támogatható tevékenységek. 

A 6 millió forint támogatás a minimum 30% primer energiamegtakarítás megvalósulása esetén érhető el. 

Az eredmény növeli az ingatlan értékét és a komfortérzetet, egyúttal csökkenti az energiafelhasználást. Fontos megjegyezni, hogy csak a szakemberek által végzett munkálatok részesülnek támogatásban, a házi kivitelezések nem.

A vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel aránya az igénylő jövedelmi helyzetétől és a lakhely fejlettségétől függ. Magasabb jövedelem esetén a vissza nem térítendő rész aránya csökken, míg a hitelé nő. A minimum elvárást meghaladó, 40%-os fejlesztéssel a támogatás mértéke további 5%-kal emelkedik.

A visszafizetési időszak maximum 12 év.

Jogosultsági feltételek

Az Otthonfelújítási Támogatásra az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai jogosultak, amennyiben a felújítások során legalább 30%-os energiamegtakarítást érnek el, amit energetikai tanúsítványokkal kell igazolniuk.

A támogatás mértéke és összetétele az igénylő jövedelmi helyzetétől és a lakhely fejlettségétől függ. Lakóhelye besorolását megtalálja itt. A vissza nem térítendő támogatás nagysága alapvetően az adott járás átlagjövedelmétől függ, összehasonlítva az országos átlaggal.

Amennyiben – bármely járásban 

 • az egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem meghaladja az 511.810 Ft-ot (ami a KSH által kimutatott 2023. évi, kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagjövedelem 130%-a), úgy a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legalacsonyabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult. 
 • az egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem nem éri el a 295.275 Ft-ot (ami a KSH által kimutatott 2023. évi, kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagjövedelem 75%-a), úgy a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz a legmagasabb vissza nem térítendő támogatási arányra jogosult.

A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

Járás átlagjövedelme az országos átlaghoz képestKamatmentes kölcsönVissza nem térítendő támogatás
75%-ánál alacsonyabb 2,5 millió Ft3,5 millió Ft
75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb 3 millió Ft3 millió Ft
110%-át meghaladó 3,5 millió Ft2,5 millió Ft

Kölcsönkérelem

A kölcsönkérelem csak az MFB szerződéses partnereinél (lásd www.mfb.hu) nyújtható be 2024. 07.01 – 2024. 12. 31-ig. Az Otthonfelújítási Program keretében utoljára 2026.04.30-ig, illetve a forráskeret kimerüléséig lehet kölcsönszerződést kötni.

Ugyanazon Kölcsönigénylő kizárólag egyetlen 2021-2027-es programozási időszakra szóló uniós forrású energetikai célú lakossági programból kaphat támogatást.

A hitelfelvételhez szükséges dokumentumok eltérhetnek az egyes bankok eljárásrendje miatt, azonban a Felhívás alapján az általános elvárások a következők:

 • magyar adószámmal és lakcímmel rendelkező nagykorú, cselekvőképes állampolgár
 • aki tulajdonos a korszerűsítendő, 1990. december 31. előtt épült, használatbavételi engedéllyel rendelkező családi házban 
 • a pályázó állandó lakóhelye, vagy tartózkodási helye legkésőbb 2024. július 1-től legyen a korszerűsítéssel érintett ingatlan, amit a lakcímkártyával kell igazolni legkésőbb a kölcsönszerződés megkötéséig 
 • energetikai tanúsítványok

Nézzük, hogyan érdemes elindulni!

 1. Ellenőrizze a pályázati feltételeknek való megfelelést!
 2. Legyen tisztában a szükséges hőszigetelő anyagok mennyiségével! A BACHL szakértői a megadott paraméterek alapján elkészítik személyre szabott árajánlatát!
 3. Hiteles energetikai tanúsítvány készítésére jogosult energetikai szakértő segítségével készíttesse el a meglévő és a korszerűsített állapotra vonatkozó tanúsítványt!
 4. Szakági kivitelező kiválasztása. Javasoljuk az ÉMI honlapján megtalálható elérhetőségek közül választani.
 5. Pénzintézet felkeresése, a pályázat és a kölcsönkérelem elindítása.

MIRE FIGYELJÜNK ODA A HŐSZIGETELÉS TERVEZÉSÉNÉL?

 • Épületünk minden elemére épületfizikailag megfelelő anyagot építsük be.
 • Törekedjünk házunk minden részénél a hőhídmentességre.
 • Minden felhasználási területre a kellő vastagságú hőszigetelés kerüljön.

Hőszigetelési kisokosok

Töltse le a BACHL E-BOOKOT, mellyel megmutatjuk, milyen típusú és vastagságú hőszigeteléssel teljesítheti a minimum 30%-os energetikai korszerűsítést. Ne feledje, a jó hőszigetelés kíméli a pénztárcáját, kellemes lakóklímát biztosít, és növeli ingatlana értékét!

Személyre szabott ajánlat

A pályázat keretében beépíthető saját gyártású és forgalmazott termékeinket, illetve teljesítménynyilatkozatukat megtalálja az ÉMI honlapján az Építési Termékek Adatbázisában: Építési Termékek (emi.hu)