fbpx

Gyakran Ismételt Kérdések

Nem! A hagyományos EPS keményhab hőszigetelő anyagok akusztikai tulajdonságai kedvezőtlenebbek, ezért hangszigetelésre lágy anyagot érdemes alkalmazni, pl. BACHL Nikecell LH T6,5.

Nem mert, csak a polisztirol 1 m2-re vetített ára fog megváltozni a többi elem és a munkadíj költsége ugyanannyi marad. A BACHL Extrapor EPS 80 grafitos szigetelés lehetővé teszi, hogy vékonyabb rétegvastagsággal elérjük a kívánt eredményt.

Nem, az EPS páraáteresztő („lélegző”) képessége a fáéval megegyező. A penészedés a rosszul megválasztott szigetelés, vagy annak hiánya miatt keletkezik. A megfelelő anyagú, vastagságú, és a ház valamennyi felhasználási területén szakszerűen elkészített szigetelés megakadályozza a penészedés kialakulását.

Építőanyag kereskedőkön keresztül történik az értékesítés. Az Önhöz legközelebb eső kereskedés, valamint a megfelelő típusú és mennyiségű anyag kiválasztásához forduljon bizalommal Értékesítési- és műszaki szaktanácsadó kollégáinkhoz.

Igen, közel 20%-kal kedvezőbb a grafitos BACHL Extrapor EPS hővezetési tényezője, hőszigetelő képessége.

Mivel hőre keményedő anyag, ezért a polisztirol vágóval nem vágható. Késsel, valamint elektromos és nem elektromos fűrésszel (a pontos élek érdekében apró fogazatúak előnyben) vágható.

A hőszigetelő rendszer ezen elemei nálunk nem beszerezhetőek, építőanyag kereskedők, illetve vakolatgyártó rendszereket értékesítő cégek tudnak ebben segíteni.

Polisztirol tábláink 20-300 mm, poliuretán tábláink táblamérettől függően 20-240 mm, vagy 80-240 mm vastagságban állnak rendelkezésre.

Igen, de ebben az esetben a gyártástechnológiából adódó többletmunka a termék árában is megmutatkozik.

A poliuretén két alap alkotója a poliol és az izocianát poliaddícós reakció révén, a habosításhoz használt pentán gáz hatására jön létre. A poliuretán több mint 90 %-ban zártcellás szerkezetű, melynek belsejében található a pentán. A két alapanyag elegye kb. az 50 szeresére dagad, majd megszilárdul.

A cellák belsejébe zárt pentán kiváló hőszigetelési értékének köszönhetően a poliuretán a nyugvó levegővel megegyező hővezetési tényezővel rendelkezik
(λ = 0,022 W/mK).

Zártcellás anyag lévén a nedvesség nem tud az anyag belsejébe jutni. 28 napos vízbemerítési próba során a lapok vízfelvétele mindössze 1,3 tf%, mely a vágott felületeken megtapadó nedvességből adódik. A poliuretán (PIR) páradiffúziós tényezője (μ) a kasírozásoktól függően 30-150.

A poliuretán keményhab lemezek tartósan -30 °C ill. +90 °C-os hőmérséklet-tartományban alkalmazhatók, rövid ideig akár a 250 °C-os hőmérsékletet is elviselik.

A beépített poliuretán (PIR) hőszigetelő anyagban a rágcsálók általi károkozás kizárható: erre egyrészt az alkalmazott alapanyagok gyártója (BAYER AG.) általi garanciavállalás, másrészt az alumínium kasírozás visszatartó hatása a biztosíték. A németországi anyavállalat több évtizedes kisérletei, tapasztalatai alapján – megfelelő beépítés mellett – szinte teljesen elkerülhető a rágcsálók okozta károsodás.

A PIR anyagok tartós hőterhelése -30 – +90 °C között van, de rövid ideig a +250 °C-t is képes elviselni, tehát forró bitumenes és lánghegesztés is alkalmazható.

A gyárban, ipari körülmények között készült PIR habok vegyileg teljesen semlegesek és stabilak. Napsütés (UV-sugárzás) hatására sem bomlanak el, csak felületük kis mértékben elszíneződik, barnul, ami minimális optikai értékvesztés, a cellákba zárt gázok nem károsodnak, az anyag megőrzi kiváló tulajdonságait.

A poliuretánok olyan szerves anyagok, melyek kőolajból, kőolaj származékokból készülnek.

A BACHL Kft. által gyártott PIR anyagok kasírozástól függően 30-31 kg/m3 térfogatsúlyúak.
A köznyelv által lépésállónak nevezett nyomószilárdsági érték a 0,1 N/mm2-es érték. (100 kPa) A BACHL Kft. által gyártott PIR anyagok maximálisan teljesítik a lépésállóság elvárását. Anyagaink minimum 0,15 N/mm2 (150 kPa) nyomószilárdsági értékkel bírnak.

A poliuretán (PIR) anyagok vegyileg stabil szerkezetűek: oldószerekkel , lágyítókkal, benzinnel, gázolajjal és általános építőipari kemikáliákkal szemben védettek.

Klasszikus homlokzati hőszigetelésre (felragasztva, hálózva, tapaszolva) a kasírozó anyagok miatt nem alkalmasak a BACHL Kft. PIR termékei. Nyugati országokban gyártanak más speciális technológiával előállított homlokzati PIR lapokat. A kasírozott termékek előtétfalas, kiszellőztetett homlokzati szigetelés készítésénél alkalmazhatóak.