fbpx

Épületek hőszigetelése újrahasznosított BACHL polisztirollal

A BACHL cégcsoport Németországban újabb lépést tett a fenntarthatóság irányába, és BACHL reEPS® néven, 10 %-ban újrahasznosított anyagot tartalmazó termékekkel bővítette termékpalettáját.

Legyen szó elektromos készülékek csomagolásáról, kartondobozok töltőanyagáról, vagy a házépítés során használt hőszigetelő anyagról: az EPS-t (expandált polisztirol) ma már mindenhol használják.

De mi történik, ha teljesítette célját?

A BACHL német cégközpontja a BASF-fel együttműködve a fogyasztóktól származó hulladékot mechanikus újrahasznosítás révén visszavezeti a körforgásba, erőforrásokat takarítva meg ezzel. Mind a felhasznált újrahasznosított anyag, mind a kész hőszigetelés REDcert tanúsítvánnyal rendelkezik. Az együttműködésben kifejlesztett Neopor® F 5 Mcycled™ nevű új alapanyag a jövőben a terméknevekben reEPS® kiegészítéssel jelenik meg: ezen homlokzati hőszigetelőlapok, valamint grafitadalékos EXTRAPOR szigetelőlapok tíz százalékos újrahasznosított anyagtartalommal kerülnek a német piacra. Az alapanyagot a BASF állítja elő extrudálási eljárással, mely során kiemelt figyelmet fordítanak a felhasznált reciklátum minőségére. Ezáltal biztosított, hogy a különböző építőipari felhasználási területekre vonatkozó magas követelmények továbbra is teljesüljenek. Az EPS már bizonyított terméktulajdonságai, valamint a megszokott magas BACHL minőség a reEPS® termékek esetében változatlanul megmaradnak.

A BACHL németországi központja a fogyasztóktól származó hulladék mechanikus újrahasznosításával és a reEPS® termékek gyártása során történő újrafelhasználásával aktívan csökkenti a CO2-kibocsátást. EPS nélkül a klímavédelmi célokat aligha lehet teljesíteni. A hőszigetelő anyag továbbra is általánosan alkalmazott anyag mind az új épületek építése, mind a meglévő épületek felújítása során elvégzett hőszigeteléseknél.

A kitűzött klímavédelmi célokat csak együtt, és megújuló megoldások alkalmazásával érhetjük el. Éppen ezért az EPS újrahasznosítását a jövőben még szélesebb körben szeretnénk kiterjeszteni, lezárva ezzel a termékciklust. -Nyilatkozta Holger Lübke, a Karl Bachl Kunststoffverarbeitung GmbH & Co. KG ügyvezetője.

Forrás: bachl.de