fbpx

Várépítő: két gyermekintézmény újulhat meg támogatásunkkal

Országszerte 13 gyermekintézménynek és 2 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő pályázat jóvoltából.

A 13 felajánló építőanyag gyártó – közte évek óta cégünk –, valamint kivitelezést nyújtó szövetség és építőipari médiacsatorna nettó 12 millió forint értékű építőanyagára, valamint közel kétmillió forintnyi készpénzére idén 23 intézmény pályázott. Idén a zsűrizés és eredményhirdetés a járvány miatt online történt, de a személyes jelenlét hiánya sem akadályozta az eredmények bejelentését.

A korábbi években a budaörsi városháza adott otthont a díjátadónak, idén viszont a távolságtartás és egymás egészségének védelme érdekében át kellett alakítani a megszokott „napirendet”. Ennek ellenére ezúttal is nettó  500 000 Ft értékben gazdára találtak a minőségi polisztirol hőszigetelő anyagok, amelyek segítenek megalapozni a gyermekintézmények költségtakarékos működését. A cégünk által felajánlott pályázható termékek között évről-évre megjelennek a tető és a homlokzat hőszigetelésére alkalmazható anyagok.

Támogatás a társadalmi célok jegyében
Cégünk hagyományosan felajánlója a Várépítő pályázatnak, ahol a zsűri döntése alapján évek óta általában 2-3 gyermekintézmény hőszigeteléséhez biztosítjuk a minőségi hőszigetelő anyagokat. Ezúttal a jászszentandrási Gyermekvilág Óvodának és a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközségnek jutott a nettó 500.000 Ft értékű anyagból.

Gyermekvilág Óvoda, Jászszentandrés
Gyermekvilág Óvoda, Jászszentandrés

A gyermekvilág Óvodában a szigeteléssel az épület energetikai jellemzőinek javítása valósulhat meg, míg a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség tanítói lakásának ifjúsági közösségi házzá alakításához szükséges az általunk felajánlott külső szigetelés.

Református Közösségi Ház, Mezőgyán
Református Közösségi Ház, Mezőgyán

Az elmúlt évek számokban
A Build-Communication 2010 óta Várépítő pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és a legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait és juttatja el olyan gyermekintézmények és műemlékek számára, amelyek elkötelezettek az építkezés, felújítás megvalósítása iránt, ám szűkös forrásaik nem tennék lehetővé a teljes körű, korszerű és igényes munkát. A pályázaton gyakran olyan kistelepülések gyermekintézményei indulnak, melyek pusztán néhány szobában végeznek komoly szakmai munkát, és akár egyetlen csoportszoba, vagy a rossz állapotú tető biztonságos felújítása is óriási előrelépést jelent az intézmény fejlesztésében. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott cégünk ismét.

A Várépítő pályázaton az elmúlt 9 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 110 millió forint értékű építőanyagból 163 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.

2020-ban az előző évekhez hasonlóan nettó 12 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, közel kétmillió Ft készpénz, és – az ÉMSZ tagjainak köszönhetően– több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek.

A 2020-ban pályázatot benyújtó 21 gyermekintézmény és 2 műemlék 30 millió Ft értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 13 gyermekintézmény és 2 műemlék között osztotta szét.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának elnöke Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, aki az idén – a járványhelyzetre való tekintettel – online-platformon lebonyolított zsűrizés miatt nem tudott részt venni a döntéshozatalban. A zsűri tagjai: Beleznay Éva okleves várostervező és építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) vezető fenntarthatósági tanácsadója; Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész; Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó; valamint Tóth Balázs építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!