fbpx

Vékonyan is hatékonyan!

A szigorodó épületenergetikai szabályozás eredményeként az újonnan épülő vagy felújítás alatt álló házak hőszigetelése vastagabb lesz. Ugyanakkor van olyan helyzet, amikor a hőszigetelés vastagsága nem növelhető a szükséges mértékig. Ilyen esetekre megoldás a BACHL Extrapor Relax.

A 2021. január 1-től élesedő új épületenergetikai szabályozás – jelesül, hogy minden, e dátum után átadott épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie – immár kézzelfogható változásokat hozott a tervezésben és kivitelezésben, legyen szó akár épülő, akár felújítás alatt álló ingatlanról.  A szabályozás és az egyre elterjedtebb energiatakarékos szemlélet egyik hozománya, hogy a házak hőszigetelése vastagabb lesz. Ugyanakkor van olyan helyzet, amikor a hőszigetelés vastagsága nem növelhető a szükséges mértékig. Ilyenkor jön jól egy speciális, különösen környezetbarát hőszigetelő anyag, mely „vékonyabban is hatékonyan” látja el a feladatát. Ez a furfangos termék a grafit adalékos polisztirol, a BACHL Extrapor Relax.

Felújításkor vagy műemléki épületek esetében gyakran előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetően, vagy a járdaszélesség, a szomszédos épület közeli síkja, esetleg a telek korlátozott beépíthetősége szab határt a szigetelés méretének. A túlzott vastagságú hőszigetelő réteg bizonyos épületeknél az architekturális arányok torzulását is eredményezheti. Többek között ezekben a helyzetekben is a BACHL Extrapor Relax jelenheti a megoldást, amely az anyagába kevert grafitadaléknak és az innovatív gyártási eljárásnak köszönhetően azonos vastagságnál akár 20 %-kal jobb hőszigetelő értékeket biztosít. A gyártás során a grafitszemcsék hozzáadása révén az anyag hőreflexiós képessége javult, így például a homlokzaton használt polisztirol termékek esetén a normál fehér anyag hővezetési tényezője: 0,038W/mK, míg a grafitosé: 0,031W/mK. A két termék többi anyagtulajdonságát tekintve megegyezik, pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők.

A BACHL Extrapor Relax hőszigetelő lap esetén a grafitadaléknak köszönhetően javuló hőszigetelő hatékonyság miatt már számottevő mértékben csökkenthető a táblák vastagsága, ami további, építészeti és akár forintosítható előnyöket is kínál. Azon túl, hogy a rögzítés eleve rövidebb dübeleket igényel, továbbá a kisebb mennyiség mozgatása a szállítási költségekben realizálódó megtakarítást is hoz, a vékonyabb szigetelés több építészeti szituációban is megoldást jelenthet.

Akár harmada vastagság azonos hatékonysággal
A fentieket a leghitelesebben mégis a számadatok igazolják. Amennyiben 0,12W/m2K  hőátbocsátási érték elérése a cél pl. egy 30 centiméteres, nútféderes, modern, vázkerámia falazat esetében, akkor a „fehér” EPS-ből 29 cm, míg szürke, grafitos EPS-ből csupán 21 cm szükséges. Ha a különbséget egy 100 m2-es hasznos alapterületű épületre vetítjük, nyilvánvalóvá válik, hogy három-négy m2-rel is megnövekedhet a beépíthető terület. Ez több százezer, sőt több millió forintos extra profitot jelent a beruházó számára, elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban létesülő projekteknél.

Az innovatív BACHL Extrapor Relax, az expandált polisztirol hőszigetelő képességét ötödével javítja, amely így jóval keskenyebb méretben lesz képes teljesíteni még azokat az igen szigorú EU irányelveket is, amelyek előírják, hogy az évtized végére valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen.

Táblázatunk alapján nézzük meg az elvárt hőszigetelési vastagságokban 2006 óta bekövetkezett látványos változást!

Homlokzati fal rétegrendi kialakításának összehasonlítása a változások tükrében
30 cm modern vázkerámia téglafalra tett EPS hőszigetelés rendszerben

Homlokzati fal követelmény /U-érték/ BACHL Nikecell EPS 80  BACHL Extrapor 80  
2006-tól 2015-ig előírt követelmény, TNM Rendelet, U≤0,45 W/m2K 2 cm 1,5 cm
2015 óta érvényes követelmény, BM Rendelet, U≤0,24 W/m2K 9 cm 8 cm
2020. december 31. utáni követelmény (U≤0,15 W/m2K) 19 cm 16 cm

A BACHL német fejlesztői olyan eljárást dolgoztak ki, amelyeknek köszönhetően nem csupán az említett hőátbocsátási mutatók módosultak, de kiküszöbölhetővé vált a táblák deformációjának veszélye is.
Fizikai tulajdonságaiban is jobb
A fentiekben az adalékanyag alkalmazásából fakadó előnyöket soroltuk, de a BACHL Extrapor Relax a fejlesztők munkája nyomán más fizikai tulajdonságaiban is különleges, és a fehér EPS-nél, sőt más szürke EPS-eknél is jobb paramétereket mutat. Ezen a téren a legfontosabb újdonság az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformáció megakadályozása. A külső oldalon elhelyezett feszültségmentesítő rések ugyanis megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan alaktartó felületet biztosít, amely nem torzul, le nem esik.
A homlokzaton alkalmazva kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint pl. egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása.

A BACHL Extrapor Relaxot nem csupán kiváló tulajdonságai, hanem az ára is versenyképes termékké teszi. Nézzük, mi mindennel lehet spórolni – a centimétereken túl – a grafit adalékos vékonyabb hőszigetelő anyag használatával! Kisebb, könnyebb rakatokra lesz szükség, így alacsonyabb lesz a szállítási költség. A vékonyabb hőszigetelés felerősítéséhez elegendő rövidebb dübeleket használni, ezáltal a szerelés is gyorsabb lesz.

Összegezve a fentieket, ha figyelembe vesszük a jelentősen megnövelt hőszigetelési hatékonyságot, a méret csökkentését, valamint a deformálódások vagy sérülések javítási költségeinek elmaradását, akkor a falazat, vagy tető a kitűzött hőátbocsátási mutatóinak megvalósítása mellett a  BACHL Extrapor Relaxszal sem kerül többe, mint ha „hagyományos” EPS-t alkalmaznánk.

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!