fbpx

BACHL PIR ALU GKP – a belső terek hőszigetelő építőeleme

A BACHL legújabb terméke kettős funkciót lát el: egyszerre építhető be a hőszigetelés és a gipszkarton. A kiválóan hőszigetelő (0,022W/mK) alufólia kasírozású PIR tábla egyik oldalára körkörösen 30mm eltolással 9,5mm vastag gipszkarton lap kerül felragasztásra. Kérésre az alaptábla élképzéssel is rendelhető, mely hőhídmentes elemkapcsolódást eredményez. További előnye, hogy magas szilárdsága révén terhelhető, nem deformálódik, így nem igényel többletköltséget, vagy esetleges hőhidat jelentő plusz vázszerkezetet, valamint nagy táblamérete (2×1,25m) gyors kivitelezést tesz lehetővé.

De nézzük, hogy pontosan milyen felületekre jelent megoldást a termék!

Kiemelt termékelőnyök mindhárom esetben: 

  • csak a legszükségesebb mértékben vesz el helyet a térből (hőszigetelés + gipszkarton + légzárás egyben)
  • beépítés után közvetlenül festhető, tapétázható felületet kapunk

ALULRÓL HŰLŐ FÖDÉMEK

Pincék, tárolók, nem fűtött terek felöli födémek alsó síkján történő hőszigetelés. Mélygarázsok (pl. plázák, irodaházak) esetében kiemelten fontos a tűzzel szembeni viselkedési osztály. 20 parkolóhelyig legalább D s2 d0, 20 gépkocsiállás fölött legalább B s1 d0 minősítésű anyag alkalmazható. A BACHL PIR ALU alaplap az első, míg a gipszkarton a második követelményértéknek is megfelel. 

BELSŐ OLDALI FAL ÉS MENNYEZET

A belső oldali hőszigetelés nagy körültekintést igényel, azonban vannak egyedi épületszerkezetek, ahol ez a termék jelenthet megoldást. Közös tulajdonban lévő épületek (pl. társasházak), ahol nincs konszenzus a külső homlokzati szigetelés elvégzésére. Telekhatáron lévő, utcafronti, vagy műemlékvédelem alatt álló épületek, ahol szigorú szabályok kötik a tulajdonost. Alacsony belmagasságú terek, vagy olyan közlekedők (pl. lépcsőházak), ahol a rendelkezésre álló hely nem csökkenthető vastag hőszigeteléssel. Ideális továbbá pinceszinten található, vagy időszakosan használt/lakott épületeknél. A belső oldali hőszigetelés összköltsége jóval alacsonyabb a hagyományosan alkalmazottnál, azonban minden esetben az aktuális paraméterekre előzetesen elvégzett páratechnikai számítást igényel.

SZARUFÁK ALATT BELTÉRBEN

Magastetők szarufák alatti kiegészítő hőszigetelése belső oldalon. A hőszigetelés tűzzel szembeni viselkedési osztályára vonatkozó követelmények alapján NAK kockázati osztálynál 4szintig, valamint AK kockázati osztálynál akár 7szintig alkalmazható. 

Alkalmazási javaslatok alulról hűlő födémeknél és belső oldalon

  • A lapokat teljes felületű ragasztással lássuk el.
  • A belső oldali hőszigeteléssel be kell fordulni a válaszfalakra, a mennyezetre és a padlóra is. Minimalizálni kell hőhidakat.
  • Csak pár centimeteres hőszigetelési vastagságot használjuk.
  • A rögzítés statikai számítás alapján dübelekkel és/vagy ragasztással történjen. A dübeleket lég- és párazáró módon kell elhelyezni, mely a BACHL kínálatában elérhető ragasztó- és tömítőszalagok segítségével lehetséges.

Alkalmazási javaslatok szarufák alsó síkján beltérben

  • A táblák közvetlenül a szarufákhoz rögzíthetők. A rögzítőelem kiválasztásánál figyelembe kell venni a táblák vastagságát, javasolt olyan facsavart használni, mely legalább 35mm mélységben a szarufába hatol.
  • Fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a szarufák alsó élei egy síkba esnek, nem görbék, deformálódtak el. Ellenkező esetben kiegészítő intézkedésre van szükség.
  • Amennyiben az anyagmozgatáshoz szűk keresztmetszet áll rendelkezésre a tetőtérben, felár ellenében kérje a 2000mm x 625mm-es kisebb táblaméretet.
  • A pontos, elmozdulásmentes csatlakozás érdekében csaphornyos élképzéssel is rendelhetők az elemek.