fbpx

Zöldíts hőszigeteléssel!

Környezetszennyezés, klímaváltozás, kimerülő energiaforrások – csak néhány kulcsszó, ami a jelenkori környezetvédelem legégetőbb ügyeit érzékelteti. Sokan nincsenek vele tisztában, de a települések károsanyag-kibocsátásának összességében akár több mint 40%-a köthető valamilyen formában az építőiparhoz.

Átlagosan 28% a hűtés-fűtés és energiaellátás számlájára írható, további 14% pedig az építési folyamatokhoz és az építőanyag-gyártáshoz kapcsolódik. Érthetőbben: hiába zöldítünk a közlekedési és fogyasztási szokásainkon, ha az épületeink továbbra is zabálják az energiát, és okádják az üvegházhatású gázokat.

Mit lehet tenni?
A megfelelően hatékony hőszigetelésnek kulcsfontosságú szerep jut a bolygó jövőjének alakításában, hiszen minimalizálja az épület energiavesztését, ami ezáltal kevesebb károsanyag  kibocsátás révén biztosítja a benne lakók komfortját.  Fenntarthatóság szempontjából az ideális hőszigetelő anyag magas energiahatékonyságú, újrahasznosítható, és a környezetet kevéssé terhelő gyártási folyamat során állítják elő.

A fenti elvárásoknak a polisztirol hőszigetelés maximálisan megfelel, különösen annak grafit adalékos fajtája: ez a hőszigetelő anyag a 2018-ban a svájci Büro für Umweltchemie által nyilvánosságra hozott kutatások szerint is jelesre vizsgázott a fenntarthatóságból, és a legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik a hőszigetelő anyagok piacán.  A BACHL Kft. termékpalettáján az Extrapor hőszigetelő táblák  jelentik a leginkább környezettudatos alternatívát, de a minőségi polisztirol hőszigetelés rendszerben történő, az előírásoknak megfelelő alkalmazásával is sokat teszünk a környezetünkért. Mit kell tudni erről az anyagról?

Kíméli a környezetet, mert (nyers)anyagtakarékos
Ahhoz, hogy a polisztirol hőszigetelés ökológiai lábnyomával tisztában legyünk, ismerni kell a gyártás folyamatát. A polisztirol hőszigetelés gyártásához egy nem megújuló energiaforrás, a kőolaj szükséges. Csakhogy egyetlen liter kőolajból készített EPS hőszigeteléssel 200 liter fűtésre felhasznált kőolaj takarítható meg (ami közel ugyanannyi köbméter földgázt jelent), így az alapanyag kétszázszorosan térül meg. A gyártás során a termékek jellegzetes szerkezetét a polimerek habosításával érik el, majd az összetapadt buborékokból álló anyagot formázzák és vágják.  Ez a folyamat nem terheli a környezetet, és a keletkező maradékot általában már a gyártó üzemben újrahasznosítják. A keményhab táblák 98%-ban levegőből állnak, ami példásan könnyű súlyt eredményez. Kisebb súly mozgatásához a szállító járműveknek sem kell extra energiát kifejteniük, ezáltal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.

Kíméli a környezetet, mert magas energiahatékonyságú
A polisztirol (EPS) hőszigetelő anyag magas hőszigetelő képességét a buborékos, cellás szerkezete adja, melynek köszönhetően a szárazanyag-tartalma pusztán 2-3%, egyébként levegő alkotja. Az EPS hőszigetelő hatékonyságát a grafit adalék akár 20%-kal javítja, így utóbbit elegendő vékonyabb rétegben alkalmazni a szerkezeti elemeken, hogy ugyanazt a komfortérzetet és kellemes klímát eredményezze. A keményhab táblák víztaszítók, nagy szilárdságúak, könnyen szállíthatók és formázhatók, alkalmazásukhoz nincs szükség speciális védőfelszerelésre, mert egészségre ártalmas kipárolgással nem rendelkeznek, vágásuk során a nyálkahártyát és a bőrt irritáló apró részecskék sem kerülnek a levegőbe.  Az EPS hőszigetelés élettartama megegyezik az épület élettartamával, s mindezen idő alatt nem csökken hőszigetelő képessége. Ne feledjük, 2021. január elsejétől már csak olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, melyek megfelelnek a közel nulla energiafelhasználás kívánalmainak!

Kíméli a környezetet, mert újrahasznosítható
A polisztirol egy igen sokoldalú műanyag: készül belőle csomagolóanyag, különböző használati tárgyak a biciklis sisaktól a dekorációs kellékeken át a szörfdeszkáig, még méhkaptár és ételhordozó is. A polisztirol 100 %-ban újrahasznosítható, de mivel műanyagipari végtermék, az újrahasznosítás során kizárólag polisztirol készülhet belőle. A hőszigetelésre használt EPS nem azonos a mindennapi életben használt polisztirollal – egy lényegi különbség például az, hogy előbbit égésgátlóval is kezelik, míg utóbbinak erre nincs szüksége. Ám ezeket a keményhab táblákat is éppolyan sokoldalúan újra tudják hasznosítani: a kibontott táblák általában alsóbbrendű hőszigetelésként, vagy – ledarálva és cementtel keverve könnyűbeton alkotóelemeként kezdenek új életet. Az őrléskor keletkezett finom port a téglagyárak használják pórusképző anyagként, vagy a vakolóanyagba keverve szigetelőanyagként hasznosítják.

Fellélegezhetne a bolygó
Abban az ideális esetben, ha az összes épület – tehát a teljes ingatlanállomány, az erősen felújításra szorulóktól kezdve az újonnan épülőkig – közel nulla energiafogyasztású lenne, településszinten akár 40-50 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás, s általa a károsanyag-kibocsátás is. Ezzel szó szerint fellélegezhetne a bolygónk! A polisztirol hőszigetelés a piacon elérhető legalacsonyabb árú hőszigetelő rendszer: adott keretből 30%-kal hatékonyabb hőszigetelés valósítható meg belőle. A grafit adalékos polisztirol hőszigetelés valamivel drágább választás ugyan, de mivel vékonyabb rétegben is elérhető a kívánt hatékonyság, a különbség nem számottevő. Ezáltal a környezettudatos, kiemelten hatékony hőszigetelés csöppet sem luxus, hanem széles rétegek számára elérhető!

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!