fbpx

Otthonfelújítási Pályázat segédlet

Kölcsönkérelem

Otthonfelújítási Pályázat – Hőszigetelési Segédlet

Az Otthonfelújítási Pályázatban megjelent minimum 30%-os primer energiamegtakarítás többféleképpen megvalósítható. Jó tudni, hogy az épületeink üzemeltetése során keletkezett CO2-kibocsátás nagyobb mértékű, mint amelyet a teljes közlekedés okoz.

A fűtési-hűtési energia költségek, valamint a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentése 3 terület együttes korszerűsítésével érhető el:

  • Az épületek szakszerű hőszigetelésével.
  • A gépészeti rendszer felújításával.
  • A régi nyílászárók cseréjével.

A felsoroltak közül az első lépcsőfok az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése. Ezt követően érdemes a jelentősen lecsökkentett energiaigényekhez igazítani a fűtési-hűtési rendszert.

Életünk 70-80%-át zárt terekben töltjük. Lakóterünk mikroklímája akkor tekinthető optimálisnak, ha a fal belső oldali felületi hőmérséklete és a helyiség levegőjének hőmérséklete közti különbség 2-3 foknál nem nagyobb. Ellenkező esetben légmozgás indul meg, mely kezdetben rossz közérzetet okoz, de komolyabb következményekkel is járhat. A hőhidak mentén páralecsapódásra, penészesedésre, az épületrészek korhadására és egyéb károsodásra kell számítanunk, továbbá a feldúsult nedvesség kedvez a spórák szaporodásának. A fenti hatások miatt kialakuló kedvezőtlen mikroklíma légzőszervi, vérkeringési, immunrendszer-gyengítő és idegrendszeri problémákhoz vezethet.

A MEGFELELŐ ANYAGOT A MEGFELELŐ HELYRE

Homlokzat

Leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyag a homlokzatokon a

hagyományos, fehér polisztirol BACHL Nikecell EPS 80H, mely gazdaságos és évtizedekig megbízható megoldást eredményez. Továbbfejlesztett változatában az alapanyaghoz grafitadalékot kevernek, ettől kapja jellegzetes szürke színét, melynek köszönhetően 20%-kal javul a hőszigetelő képessége. Ilyen a BACHL Extrapor grafitadalékkal dúsított polisztirol termékcsalád, amivel a különbség centikben, egyes helyeken m2-ekben mérhető. A felújítás során kevésbé változik meg az épület formája, arányai, illetve a nyílászárók leárnyékolása sem lesz olyan mértékű, vagyis kedvezőbb benapozás érhető el.

A BACHL Extrapor RELAX lapok külső felületén található 5 cm mély, hálószerű bemetszések pedig a nagy hőmérsékletkülönbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól is védelmet nyújtanak.

FONTOS: Az épületszerkezetek hőhídmentes kialakítására fordítsunk kiemelt figyelmet (koszorúk, oszlopok, pillérek).

Ajánlott termékek:

BACHL Nikecell EPS 80H, BACHL Extrapor EPS 80, BACHL Extrapor EPS RELAX

Lábazat

Lábazati hőszigeteléshez olyan lapokat használjunk, melyek a hagyományos homlokzati polisztirol termékhez képest jobb hőszigetelőképességgel, alacsony nedvességfelvétellel és magas nyomószilárdsággal rendelkeznek.

A hazai gyártású BACHL Extrapor SOCKEL a formahabosított lábazati EPS lapokra jellemző magas szilárdságot és minimális nedvességfelvételt ötvözi a homlokzaton már bizonyított grafitadalék kedvező hőszigetelési tulajdonságaival. A lapok érdesített felülete szilárdabb vakolattartást eredményez, továbbá a külső tér felőli oldalán 5 cm mélységű bemetszések találhatók, melyek egyrészt a nagy hőmérsékletkülönbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól adnak védelmet, másrészt a tapaszolás könnyebb és erősebb lesz általa.

XPS lábazat kialakításához javasolt a Ravatherm 300 WB, amely magas nyomószilárdságú és minimális vízfelvételű termék.

FONTOS: Tartósabb és biztonságosabb a visszaugró lábazati kialakítás.

Ajánlott termék:

BACHL Extrapor SOCKEL, Ravatherm 300 WB

Padlásfödém

A padlások sok esetben nem hasznosított terek, ezért a gazdaságos nem éghető, nem járható hőszigetelési megoldás az Ursa DF 39 Lignin.

Amennyiben a padlás esetében a járhatóság, tárolás is fontos, elérhető a modernebb, 10mm OSB lappal kasírozott magasabb nyomószilárdságú BACHL Nikecell EPS Szárazpadló. A fokozott hővédelemmel rendelkező BACHL EXTRAPOR SZP

grafitos polisztirol vékonyabb rétegben alkalmazható, ezáltal kevésbé csökkenti a belső teret.

FONTOS: Párazáró fólia alkalmazása kötelező, javasolt a BACHL PE párazáró fólia.

Ajánlott termékek:

BACHL EXTRAPOR SZP

BACHL Nikecell EPS SZP

Ursa DF 39 Lignin

BACHL PE párazáró fólia

Fűtés nélküli pincefödém

Az Otthonfelújítás 2024 pályázat keretében nem célterület a padló, a pincefödém szigeteléssel azonban kiváltható. Amennyiben az alápincézett lakóterünket a pince felől szeretnénk leszigetelni, optimális megoldást kínál a BACHL Nikecell EPS 80H. 40%-kal hatékonyabb a BACHL PIR ALU tábla, amellyel helytakarékos rétegrend biztosítható. A kétoldali alufólia kasírozásnak köszönhetően felülete tartós és egyöntetű.

FONTOS: A hőhídmentes elemcsatlakozás érdekében a táblák lépcsős élképzéssel is választhatók.

Ajánlott termékek:

BACHL Nikecell EPS 80H

BACHL PIR ALU

Árkád

A homlokzathoz hasonlóan az árkád födémek alsó síkján használható a hagyományos, fehér polisztirol BACHL Nikecell EPS 80H. Továbbfejlesztett változatában 20%-kal jobb hőszigetelő képességű a BACHL Extrapor 80 grafitadalékkal dúsított polisztirol, amivel a különbség centikben mérhető.

FONTOS: A helyes rögzítésre és az épületszerkezetek hőhídmentes kialakítására fordítsunk kiemelt figyelmet (áthidalók, merevítőbordák).

Ajánlott termékek:

BACHL Nikecell EPS 80H, BACHL Extrapor EPS 80

Lapostető

Lapostetők hőszigetelésének kialakításánál pénztárca kímélő lehetőség a BACHL Nikecell EPS 100, egyedi és fokozott hőszigetelési igényekhez BACHL Extrapor 100.

FONTOS: A vízelvezetéshez BACHL Nikecell lejtésképző elemek konszignációját kérje tetőjére szabva.

Ajánlott termékek:

BACHL Nikecell EPS 100

BACHL Extrapor 100

Egy tipikus Kádár-kocka példáján keresztül a BACHL számításai* hőszigetelésekre a következők:

Alapterület: 92m2

Falszerkezet: tömör tégla 38 cm, vagy B30-as tégla 30 cm

Falak: 110 m2 Lábazat: 25 m2 Nyílászárok: kb. 12%

TÁMOGATOTT SZERKEZETEK HŐSZIGETELÉSETERMÉKNÉV

VASTAGSÁG

CM

ELÉRHETŐ JAVULÁS

%

BRUTTÓ HŐSZIGETELŐANYAG- KÖLTSÉG

HUF

HOMLOKZATBACHL Extrapor 801284,5%3390
BACHL Nikecell EPS 801584,8%3260
LÁBAZATRavatherm XPS 300 WB1093,9%5210
PADLÁSFÖDÉMUrsa DF 39 Lignin3×1083,3%4140
Ursa DF 39 Lignin3×10+585,6%4830
FŰTÉS NÉLKÜLI PINCEFÖDÉMBACHL Nikecell EPS 80H1295,2%2610
LAPOSTETŐBACHL NIKECELL EPS 1002587,6%6470
BACHL Extrapor 1002086,4%7110

20 m3 alatti összértékű rendelések esetén bruttó 22.860,- logisztikai költséget számítunk fel.

Érvényes: 2024.08.30-ig.

*Az elvégzett számítások alapja a tervezési érték, hőhidasságot is figyelembe véve. Feltételezett rétegrendekkel, anyagokkal kalkuláltunk.

A pályázat keretében beépíthető saját gyártású és forgalmazott termékeinket, illetve teljesítménynyilatkozatukat megtalálja az ÉMI honlapján az Építési Termékek Adatbázisában: Építési Termékek (emi.hu)