fbpx

Grafit védelem a teljes külső falon!

A hőtechnikai követelmények folyamatos szigorodása és a mind energiatudatosabbá váló beruházói igények kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékeket hívnak életre. A cél, hogy minél vékonyabb rétegvastagsággal tudjuk elérni a megkívánt hőtechnikai szintet.

A vastagabb hőszigetelés kivitelezési szempontból is nagyobb odafigyelést igényel, továbbá építészetileg is korlátokat szabhat a tervező számára, pl. változhat az épületforma, torzulhatnak az arányok, árnyékoltak lesznek a nyílászárók. Az új épületek mellett felújítások esetében meglévő szerkezeti adottságokhoz kell igazodni, így hatványozottan jelentkezik a hőszigetelés vastagságát érintő helyhiány. Jobb hőszigetelés alkalmazásával anyagi előnyök is járnak: nagyobb beépítettség, alacsonyabb logisztikai költségek (szállítás, anyagmozgatás, tárolás), olcsóbb járulékos elemköltségek (pl. rögzítéstechnika).

MIÉRT LEHET JOBB A VÉKONYABB HŐSZIGETELÉS?

Vékonyabb teljes falvastagság esetén lehetőség van az épület méretének növelésére, ez főleg többszintes társasházaknál lehet látványos. Családi házaknál – mérettől függően – ez pár négyzetméter lehet, de figyelembe véve a sokszázezer forintos négyzetméter árakat, még itt is milliós tételről beszélhetünk. Előfordul, hogy építésjogi korlátokba ütközik a vastagabb homlokzati hőszigetelés alkalmazása, pl. műemlék jellegű-, utcafronton és/vagy telekhatáron lévő épületeknél, ahol csak a jobb hőszigetelésű termék, vékonyabb beépítési méretben tud megoldást nyújtani.

A hőszigetelő termékek piacán az egyik legnagyobb előrelépést jelentő újítás a grafitadalékkal dúsított EPS mind a homlokzat (BACHL Extrapor EPS 80), mid a lábazat (BACHL Extrapor SOCKEL) tekintetében. A grafit szemcsék hozzáadása révén javul a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez és szálas szigetelőanyagokhoz képest közel 15, vagy akár 35%-kal kedvezőbb hőszigetelési tulajdonság érhető el. Egyéb anyagtulajdonsága a normál, fehér EPS termékkel megegyezik (pl. éghetőség, méretstabilitás, szilárdsági jellemzők.

Ha a mai kornak megfelelő, vagy inkább előremutató energetikai szintet szeretnék elérni, modern téglánkra minimum 15 cm, míg a régire 21 cm hagyományos fehér EPS-t kell tennünk. Ha utóbbi esetben a grafitos BACHL Extraport használjuk, akkor 19 cm-el elérhető a kívánt hatás. A fal teljes vastagságát nézve egy régi falra tett jobb hőszigeteléssel vékonyabb méret érhető el. Modern téglafal 30 cm+15 cm=45 cm , míg a réginél 25 cm+19 cm=44 cm.

Lábazati hőszigetelés kapcsán a legelterjedtebb megoldás az XPS használata. A magas nyomószilárdságnál azonban sokkal fontosabb a hatékony hővédelem, hiszen a lábazati vasbeton jóval rosszabbul szigetel a napjainkban épített modern falszerkezetnél. A BACHL Extrapor SOCKEL grafitos formahabosított hőszigetelés alkalmazása korszerű, és tartós megoldást jelent valamennyi kérdésre:

  • megszűnteti a falazat és a lábazat közötti hőhidat
  • táblamérete megegyezik a homlokzati Extraporral
  • segítségével kialakítható a visszaugró lábazat

Homlokzati falak esetében sokszor előfordul, hogy a leginkább használt modern vázkerámia falazóelemek legalább nyolcszor jobb szigetelőhatással bírnak, mint a vasbeton lábazati fal.

Ennek fényében 30 cm modern vázkerámia fal esetén, a jobb szigetelő képességű grafitos Extrapor-ból 14cm, míg a vasbeton lábazatra grafitos formahabosított EPS-ből 14cm szükséges. A teljes fal akkor lesz egy síkban, ha grafitos lapot használunk a lábazaton, egyéb terméknél előreugró lábazatkialakításunk lesz, mely a falszerkezet állagmegóvása érdekében kerülendő megoldás. A példa jól érzékelteti a grafitadalékos polisztirolok használatának előnyeit, melyek jelentős felszabaduló, ezáltal beépíthető m2-eket eredményeznek. Érvényes ez a felújítások azon részére is, ahol a meglévő lábazatunk előreugró módon került kialakításra, így a felújítás során egy kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságú hőszigeteléssel egy síkba eső, vagy visszaugró lábazatképzés jöhet létre. Ha rosszabb szigetelő képességű terméket használunk, az nemcsak előreugró lábazatot, hanem hőhidas szerkezetet is okoz. A lapok érdesített felülete szilárdabb vakolattartást eredményez, továbbá a külső tér felöli oldalán 5cm mélységű bemetszések találhatók, melyek egyrészt a nagy hőmérsékletkülönbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól adnak védelmet, másrészt a tapaszolás könnyebb és erősebb lesz általa. A táblák mérete megegyezik a homlokzaton használt EPS lapok méretével, így biztosítható, hogy eltolással alakítsuk ki az éleket, fugákat, alkalmazása szintén nem tér el a többi formahabosított expandált polisztirol lapétól, ezáltal nincs speciális eszközigénye.