fbpx

Mit jelent, hogy a hőszigetelés jó befektetés?

A hőszigetelés fokozásával nemcsak költségeinket csökkenthetjük, hanem környezetünk védelméhez is hozzájárulunk. Magasabb minőségű és vastagabb hőszigetelés alkalmazásával fűtésszámlánkat jelentősen mérsékelhetjük, nyáron pedig akár a légkondicionáló berendezés használata is okafogyottá válhat.

Aki építkezik, a hőszigetelés kivitelezésére gyakran csak mint „kipipálandó feladatra” tekint, s ennek fényében igyekszik a lehető legolcsóbb hőszigetelő anyagot megválasztani hozzá, gyakran súlyosbítva a helyzetet egy szakszerűtlenül, de legalább „jó áron” dolgozó kivitelező brigáddal. Egy idő után azonban könnyen kiderülhet, hogy itt is működik az „olcsó húsnak híg a leve” elv. Ugyancsak önáltatás azt gondolni egy ingatlan felújításakor, hogy az esztétikai, látványos eredménnyel kecsegtető munkálatok érdemi és tartós értéknövekedéssel járnak az ingatlanpiacon. A vakolat és a festék, vagy éppen a szép burkolat ugyan elfedheti a szerkezeti vagy műszaki hiányosságokat, de egy szakértő szem könnyen leleplezheti az optikai csalást. Aki befektetésként tekint az ingatlanvagyonára, mely nemcsak a jövőbeli költségeire, hanem az ingatlan lakóinak egészségére nézve is kedvező, a műszaki megoldások fejlesztésére fordít energiákat. Ilyen műszaki fejlesztés a hőszigetelés is, mely a mindennapi élet számos területén érezteti hatását.

Értéktartó befektetés

Egy ház hőszigetelése a hűtésre és fűtésre felhasznált energia hasznosításának első számú őre. Könnyű belátni, hogy ha nem szökik az energia – magyarán nem az utcát fűti vagy hűti az ingatlan tulajdonosa –, akkor a kevesebb is jobban hasznosul. A falak hővesztesége hatékony hőszigetelés mellett fűtési idényben jelentősen csökken, így télen sem érezzük őket hidegnek – ez magasan jobb hőérzetet eredményez még alacsonyabb hőmérséklet mellett is. Ennek egyenes folyományaként már az első hónapban csökkenni fognak a hűtési-fűtési költségek. Számszerűen kifejezve: a szabványoknak megfelelő hőszigeteléssel – ami B30-as fal esetén fehér polisztirol hőszigetelő anyagból 16 cm vastagságot jelent – akár 40-50 % is lefaragható a kiadásokból, így a hatékony hőszigetelés pár év alatt visszahozza az árát a rezsiköltség-megtakarítással.

Ez azonban még nem minden, hiszen a magas műszaki tartalmú hőszigetelés már az első perctől kezdve tartós értéknövekedést hoz: a lakáspiacon ugyanis a kedvezőbb energetikai besorolású lakások 10-15%-kal többet érnek. A szakszerűen, rendszerben megvalósított, hatékony hőszigetelés frissen kivitelezve is ugyanannyit ér, mint évtizedek után, így ez az értéktöbblet generációkon keresztül megmarad.

Melyik a kedvezőbb?

A hőszigetelés árát elsősorban az határozza meg, hogy az ingatlan tulajdonosa milyen hőszigetelő anyagot, és vele milyen hőszigetelő rendszert választ. A teljes munka költségeibe az alapanyag árán kívül be fog épülni a szállítás, az állványozás, a munkadíj, a hőszigetelő rendszer teljessé tételéhez szükséges anyagok – ragasztó, vakolat, üvegszövet – ára. Ezek a költségek változnak aszerint, hogy milyen hőszigetelő anyagot választ az ingatlantulajdonos: a szigetelés súlya, csomagolása például befolyásolhatja a szállítás díját, a kezelhetősége a munkadíjat. A befektetést tovább árnyalják olyan tényezők, mint a megvalósítást követő beválás, az amortizáció, a lakás értékének növekedése, a rezsiköltségeken keresztüli megtérülés, valamint természetesen a környezetre gyakorolt hosszabb távú hatás.

Ajánljuk magunkat

A BACHL Kft. PUR, PIR és EPS keményhab hőszigetelő táblái a fenti szempontok szerint gazdaságos és értéktartó megoldásnak számítanak, hiszen kiváló hővezetési és mechanikai tulajdonságaik lehetővé teszi a magas energiahatékonyságot, s ezzel a gyors megtérülést, valamint a tartós értéknövekedést. A beépítésük gyors és egyszerű, hiszen a táblák könnyen formázhatók, súlyuk csekély, ami a szállítást teszi kedvezőbbé, nem igényelnek speciális anyagmozgatást, a kezelésük nem igényel sem védőfelszerelést, sem különleges szerszámokat.  Egy elemként megvásárolható a teljes tetőszigetelés, ami a kevesebb utánjárás mellett rövidebb beépítésével az egyre emelkedő munkadíjakat töredékére csökkenti. Magas műszaki tartalmat képviselő hőszigetelő-anyag választásával pár év alatt megtakaríthatjuk a gyengébb minőségű termékkel szembeni egyszeri árelőnyt. Az utólagos felújítások okozta jelentős többlet-kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha a minőség mellett tesszük le voksunkat. A hatékonyabb hőszigetelés, kedvezőbb mikroklíma mellett olcsóbb energiaszámlát eredményez évtizedeken át.

Befektetés a jövőbe

Elemzések szerint egy 400 légköbméterű, átlagos ház hőszigeteléséhez felhasznált EPS hőszigetelő anyag gyártásához, az alapanyagok és a gyártástechnológia igényeit is beleszámolva, 670 liter nyersolaj szükséges. 50 év múlva ez az épület a hőveszteség csökkenése révén 93 ezer liter fosszilis energiahordozót takarít meg. A beépített nyersanyag tehát lényegében egyetlen fűtési szezon alatt megtérül. Ne feledjük, hogy minden, nem megújuló energiaforrásból származó energia, amit az épületen megspóroltunk a hőszigeteléssel, a bolygó, és vele utódaink javát szolgálja, ami pénzben ugyan nehezen kifejezhető, ám mégis tartós befektetés a jövőbe!

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!