fbpx

Kényes területek tökéletes hőszigetelése

Számos épületszerkezetünknél felmerülő probléma a helyhiány, azaz a rétegrendi kialakításban nem áll rendelkezésre elegendő vastagság a hőszigetelés számára. Megoldás lehet a szerkezeti kialakítás áttervezése, mely többletköltséggel és sokszor kellemetlen, hátrányos kompromisszumokkal jár, vagy kedvezőbb hőszigetelő képességgel bíró anyagok használata.

Ilyenek például a PIR keményhabok, melyek akár 50%-kal jobb hővezetési tényezővel rendelkeznek a hagyományosan használt termékeknél

(λ-érték: 0,022 W/mK). Különösen problémás a felújítandó épületek utólagos hőszigetelése. A legkényesebb területek erkélyek, teraszok, padlók, magastetők hőszigetelésére kínálunk megoldást a következőkben.

Erkélyek, teraszok hőtechnikai követelményeinek a lapostetőkre vonatkozó értékeknek kell megfelelnie. Alábbi táblázatban figyelhetők meg.

lapostető hőátbocsátási tényező
követelmények, U-érték
 (W/m2K)
(25cm vasbeton födémmel számolva)
 hagyományos hőszigetelés vastagság1  hagyományos hőszigetelés vastagság2 PIR keményhab vastagság3
 TNM Rendelet (költségopt. szint),  U≤0,17 22 cm 19 cm 12 cm
TNM Rendelet (közel „0” energiaigényű épület szintje), U≤0,13 29 cm 26 cm 16 cm
Passzívház elvárás U≈0,10 39 cm 35 cm 22 cm

1.kőzetgyapot, hővezetési tényező: 0,039W/mK
2.kőzetgyapot vagy EPS 100, hővezetési tényező: 0,035W/mK
3.Poliizocianurát (PIR) keményhab kétoldali alufólia kasírozással, hővezetési tényező: 0,022W/mK

Terasztetőbe épített, kétoldalt alufólia kasírozású, 14cm vastag PIR keményhab
Terasztetőbe épített, kétoldalt alufólia kasírozású, 14cm vastag PIR keményhab
lapostető rétegrend PIR hőszigeteléssel, PVC csapadékvíz szigeteléssel
lapostető rétegrend PIR hőszigeteléssel, PVC csapadékvíz szigeteléssel

Az adatok alapján elmondható, hogy terasztető esetén PIR keményhabból, a képen látható módon 14cm vastagság elégséges az alacsony energiafelhasználású épület szintjéhez, míg hagyományos hőszigetelésekből 25-31cm vastagság szükséges, ami teraszok esetén vagy megoldhatatlan, vagy a vasbeton födémszerkezet módosítását igényli. Legtöbbször a beruházó szeretné elkerülni a belső lakótér és a külső terasz járószintjei között nagymértékű eltérést.

A következő táblázatunkban a talajjal érintkező padlókra vonatkozó követelmények teljesítéséhez szükséges hőszigetelőanyag vastagságokat foglaltuk össze:

Talajjal érintkező padló hőátbocsátási tényező követelmények, U-érték (W/m2K)
(25cm vasbeton födémmel számolva)
hagyományos hőszigetelés vastagság1 PIR keményhab vastagság2
 TNM Rendelet (költségopt. szint), U≤0,30 10 cm 6 cm
 TNM Rendelet (közel „0” energiaigényű épület szintje),  U≤0,20 16 cm 10 cm
Passzívház elvárás U≈0,12 32 cm 20 cm

1. EPS 100 (expandált polisztirol keményhab), hővezetési tényező: 0,035W/mK
2. P
oliizocianurát (PIR) keményhab kétoldali alufólia kasírozással, hővezetési tényező: 0,022W/mK

padlóba épített, kétoldali alufólia kasírozású 8cm vastag PIR keményhab
padlóba épített, kétoldali alufólia kasírozású 8cm vastag PIR keményhab

Talajjal érintkező padlók esetén PIR keményhabból 6cm vastagság elégséges a jövőbeni magyar követelményekhez, míg hagyományos hőszigetelésekből 11-13cm vastagság szükséges, ami felújításoknál gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A talajjal érintkező padlók hőszigetelésének fokozása – köszönhetően a kapcsolódó szerkezeteknek (pl. ajtók, gépészet) – nem, vagy csak hatalmas költségek és nagymértékű bontási és járulékos kiadások árán valósítható meg, emellett a belmagasság csökkenése elkerülhetetlen.

A PIR keményhabok alkalmazásának a kiváló hővezetési tényezőn túl további előnyei vannak: magas szilárdsági paraméter, minimális nedvességfelvétel (zártcellás sejtszerkezet), kedvező hőreflexiós képesség (kétoldali alufólia kasírozás miatt), hőhídmentes elemkapcsolat (lépcsős vagy nútféderes élképzés). Ezen előnyök miatt kiválóan alkalmas a fenti alkalmazási területeken túl, magastetők szarufák feletti hőszigetelésére, továbbá könnyűszerkezetes ipari csarnokok lapostető hőszigetelésére.

A fentiekkel kapcsolatban felmerülő szakmai és értékesítési kérdésekkel egyaránt keressék bizalommal szaktanácsadó kollégáinkat!